Češnjak se stoljećima kroz povijest koristio u kulinarske i medicinske svrhe. Kao začin se koristi u cijelom svijetu, a sve je popularniji i u crnoj boji. Crni češnjak dobiva se fermentacijom u posebnim uvjetima, a tijekom tog vremena on gubi svoj intenzivni miris, ali ne gubi na kvaliteti. Djeluje na zdravlje srca i krvnih žila te je izvrstan antioksidans. Neka istraživanja su dokazala da crni češnjak pomaže osobama oboljelim od anemije srpastih stanica te pušačima koji su izloženi štetnim slobodnim radikalima.
Prepun je enzima, vitamina B, bjelančevina, saponina, flavonoida i mnogih drugih tvari zbog kojih su provedena mnoga istraživanja. Igra važnu ulogu u prevenciji od bolesti, zbog toga je važno uvrstiti ga u svakodnevnu prehranu. Pomaže organizmu u očuvanju i izgradnji imuniteta, odupire se raznim bolestima i promjenama u organizmu, te tumorima i infarktima. Usporava rast bakterija, virusa i gljivica, a učinkovito uklanja prehlade i hunjavice.
Mnogi bijeli češnjak ne upotrebljavaju ili koriste u malim količinama zbog intenzivnog mirisa koji izlazi kroz kožu i uzrokuje loš zadah. Baš je zato crni češnjak idealna namirnica, sadržava iste ljekovite sastojke kao i bijeli, ali izostaje njegov intenzivan miris.
Mnogi poznati svjetski restorani i šefovi kuhinja obožavaju ovu namirnicu, čiji okus podsjeća na balzamički ocat bez kiselosti ili soja sos bez slanoće. Može ga se upotrebljavati u svim jelima u koja se inače dodaje bijeli češnjak, dakle u meso, ribu i povrće. Sadrži karamelastu aromu te malo gorčine i slatkoće, zbog čega ga se dodaje i u kolače.