Ostalo

Crnilo od sipe – puno više od same boje

Iako ga mnogi u jelima često koriste samo zbog zanimljive boje i estetike jela, sigurno niste znali da crnilo glavonošca sadrži mnoge hranjive tvari koje pospješuju zdravlje.

Press
17.11.2017 10:00

Zasigurno najpoznatije jelo s crnilom sipe je crni rižoto, a domišljati Anto i Antonio iz kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' u četvrtak navečer su pripremili slane crne palačinke s punjenjem od lososa. Osim što su time dobili efektno jelo, dečki su pokazali kako crnilo nije rezervirano samo za rižota, već je njegova uporaba u kulinarstvu raznovrsna.

Anto Kuhaj ep 44

Često se koristi u gastronomiji jer je to jedna od najrasprostranjenijih jestivih prirodnih boja koja jelima daje poseban okus mora pa se tako još koristi i za pripremu tjestenina, umaka, crnog kruha, pa čak i sladoleda.

Crnilo se dodaje u različitim fazama pripreme jela, ali za održavanje kvalitete, jedinstvenog morskog okusa, preporučuje se dodavanje crnila kada je glavni sastojak već gotovo spremljen.

Osim zanimljive boje i posebnog okusa, crnilo od sipe je iznimno zdravo, bogato proteinima i mineralima te željezom. Sadrži i dosta aminokiselina koje poboljšavaju rad metabolizma, smanjuju kolesterol i djeluju protuupalno dok dopimin poboljšava mentalno stanje.

Zanimljiv je podatak da su znanstvenici otkrili kako crnilo djeluje protiv bakterija i tumora jer posjeduje tvari koje jačaju bijele krvne stanice nužne za jak imunitet.

Ako dosad niste spremali jela s crnilom, sada imate više od jednog razloga za isprobati popularna crna jela, ali pritom trebate pripaziti na odjeću koju nosite jer boju nije tako lako isprati koliko ju je lako pojesti.

Novu inspiraciju za jela možete pronaći u kulinarskom showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' od ponedjeljka do četvrtka u 21:49 sati na RTL-u!