Ime je dobila po svojoj prepoznatljivoj hrskavosti, pa je upravo temelj dobre crostate pravilno zamiješeno prhko tijesto koje mora odležati u hladnjaku kako bi se stegnulo, te prilikom pečenja postalo hrskavo. Ova delicija se sastoji od tri sloja – tijesta ili kore, kreme i dodataka, uobičajeno je to voće.
Krema mora biti glatka, bez grudica i jednakomjerna, a tradicionalno se radi od limunova soka i korice, ili pak od nekih drugih agruma poput naranče ili limete. U Francuskoj se slično jelo nazva tart , a krema od limuna curd .
Kada imate savršeno hrskavo tijesto i finu i aromatičnu kremu, vrijeme je za voće koje je treći i završni element originalne crostate. To su najčešće maline, jagode, borovnice ili amaretto breskve. U drugim varijacijama to mogu biti i jabuke, kruške, ribizl ini drugo voće koje je osvježavajuće.
No, ukoliko se želite maknuti od tradicije, u svoje tijesto možete dodati kakao prah, a umjesto limunove kreme napraviti kremu od vanilije, ili pak od namaza od lješnjaka i čokolade – mogućnosti su neograničene!
Naši Doris i Luka, večeras će se okušati u pripremanju ovog finog deserta, a hoće li ga uspješno izvršiti gledajte u 21:10.