Ostalo

Čuvanje i priprema hrane: Kako sačuvati nutritivnu vrijednost namirnica

Skoro sve namirnice koje redovito konzumiramo sadrže korisne nam nutrijente. No često se većina vitamina i minerala izgubi zbog krivog načina čuvanja i načina pripreme.

Dobar tek
15.03.2018 17:49

Postoji više od jednog načina očuvanja vitamina i minerala u hrani koju pripremamo za svoje obroke. Ali krenemo redom.

Voće, povrće i meso bolje je prati pod mlazom hladne vode. Nije preporučeno namakati namirnice jer što se duže vrijeme nalaze u vodi, tim će više vitamina, minerala i fruktoze topivih u vodi izgubiti.

Vitamini se najbolje čuvaju ako povrće pripremate s korom. Naravno, nije svako jelo prikladno za takav način pripreme pa se zato potrudite guliti voće i povrće što tanje. Namirnice je najbolje guliti i rezati neposredno pred ubacivanje u lonac jer se vitamini A i C iz biljaka vrlo brzo razgrađuju na zraku.

Kod termičke obrade važnu ulogu igra i materijal posude za pripremu jela . Na primjer, bakreno i aluminijsko posuđe pospješuje razgradnju vitamina C. Najbolji je izbor za očuvanja vitamina tijekom termičke obrade kuhinjsko suđe od nehrđajućeg čelika, stakla, keramike ili emajlirano posuđe.

kuhanje

Način termičke obrade također uvelike utječe na stupanj očuvanosti nutrijenata u namirnicama. Vitamini i minerali najbrže se gube tijekom prženja, a nešto sporije tijekom pečenja u pećnici. Tako u prženom krumpiru vitamina ima manje za 40 %, a u pečenom u pećnici samo 10 %. Kod kuhanja namirnica trudite se da one što manje budu izložene utjecaju vatre. Stoga, kada kuhate povrće stavite ga u kipuću vodu neposredno prije konzumacije. Sol i šećer tijekom kuhanja pomažu očuvati vitamin C u namirnicama. Kada kuhate povrće dodajte sol, a voće – šećer.

Pripremljeno jelo trebate pojesti ili odmah ili u što kraćem roku jer jelo koje duže stoji gubi više nutrijenata i na kraju riskirate dobiti potpuno bezvrijedno jelo. Podgrijavanje hrane isto ne pridonosi očuvanju hranjivih sastojaka pa se zato potrudite grijati samo onu količinu koju ćete pojesti, a ne sve.