Ostalo

Čuvanje i priprema hrane: Kako sačuvati nutritivnu vrijednost namirnica

Skoro sve namirnice koje redovito konzumiramo sadrže korisne nam nutrijente. No često se većina vitamina i minerala izgubi zbog krivog načina čuvanja i načina pripreme.

Dobar tek
2018-03-15 17:49

Postoji više od jednog načina očuvanja vitamina i minerala u hrani koju pripremamo za svoje obroke. Ali krenemo redom.

Voće, povrće i meso bolje je prati pod mlazom hladne vode. Nije preporučeno namakati namirnice jer što se duže vrijeme nalaze u vodi, tim će više vitamina, minerala i fruktoze topivih u vodi izgubiti.

Vitamini se najbolje čuvaju ako povrće pripremate s korom. Naravno, nije svako jelo prikladno za takav način pripreme pa se zato potrudite guliti voće i povrće što tanje. Namirnice je najbolje guliti i rezati neposredno pred ubacivanje u lonac jer se vitamini A i C iz biljaka vrlo brzo razgrađuju na zraku.

Kod termičke obrade važnu ulogu igra i materijal posude za pripremu jela . Na primjer, bakreno i aluminijsko posuđe pospješuje razgradnju vitamina C. Najbolji je izbor za očuvanja vitamina tijekom termičke obrade kuhinjsko suđe od nehrđajućeg čelika, stakla, keramike ili emajlirano posuđe.

kuhanje
kuhanje FOTO: Thinkstock

Način termičke obrade također uvelike utječe na stupanj očuvanosti nutrijenata u namirnicama. Vitamini i minerali najbrže se gube tijekom prženja, a nešto sporije tijekom pečenja u pećnici. Tako u prženom krumpiru vitamina ima manje za 40 %, a u pečenom u pećnici samo 10 %. Kod kuhanja namirnica trudite se da one što manje budu izložene utjecaju vatre. Stoga, kada kuhate povrće stavite ga u kipuću vodu neposredno prije konzumacije. Sol i šećer tijekom kuhanja pomažu očuvati vitamin C u namirnicama. Kada kuhate povrće dodajte sol, a voće – šećer.

Pripremljeno jelo trebate pojesti ili odmah ili u što kraćem roku jer jelo koje duže stoji gubi više nutrijenata i na kraju riskirate dobiti potpuno bezvrijedno jelo. Podgrijavanje hrane isto ne pridonosi očuvanju hranjivih sastojaka pa se zato potrudite grijati samo onu količinu koju ćete pojesti, a ne sve.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.