Ostalo

Čvarci – stara delicija ponovno je u trendu

Čvarci su gastro čudo – nekoć su činili normalan dio objeda za stolom seoskih domaćinstava, a danas su na popisu hrvatskih delicija i dostižu cijenu od koje boli glava. Zbog toga im tepaju da su 'slavonski tartufi'.

Press
02.12.2017 14:00

Kod topljenja masti nastaje nusproizvod koji nekad i nije bio nešto posebno popularan, dok je danas po potražnji i cijeni 'rame uz rame' s najboljim mesnim prerađevinama. U Hrvatskoj se čvarci oduvijek pripremaju, a svatko ima neku svoju tajnu i metodu spravljanja.

Čvarci se pripremaju od svinjske potrbušine izrezane na komadiće te pržene u masnoći. No, treba posebnu pažnju treba obratiti kod rezanja slanine – komadići trebaju biti iste veličine. Ne smiju biti preveliki (neće se dobro istopiti mast), niti presitni komadići (doći će do izgaranja masti). Stoga se savjetuje da dužina slanine za topljenje bude oko tri centimetra. Tajna kvalitetnih čvaraka je i dobar nož, koji ne smije biti tup i mastan, a važna je i temperatura pri kojoj ih režete - što hladnije, to bolje!

Spominju se još i količina miješanja čvaraka, dodavanje mlijeka (zbog boje), temperirana vatra koja se ne smije zapustiti... Prvi znak da su čvarci gotovi je njihova smećkasta boja, a drugi taj da je mast bistra i svijetla. Potom ih treba prešati i začiniti.

Jedu se hladni, no neki ih vole i podgrijane u tavi s malo masnoće. Ljubitelji čvaraka kunu se da su bolji od čipsa, te da odlično odgovaraju uz čašu piva.