Ostalo

Cvijeće je pravi kulinarski užitak!

Da je tušt pravi gušt, uvjerili su se i Bada i Toca, koji su pripremali cvjetnu rapsodiju, ali i žiri, koji je ovu zdravu biljku osjetio na svojim nepcima i nagradio ju visokim ocjenama.

Press
27.09.2017 15:00

U sinoćnjoj emisiji omiljenog kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" , supružnici Bada i Toca dobili su jestivo cvijeće s kojim se nikada do tada nisu susreli, a kamoli ga kuhali. Naime, riječ je o tuštu iliti portulaku, koji raste po vrtovima, a spada u jestivo i ljekovito bilje.

Ova je zelena biljka besplatna i izuzetno zdrava, može biti sastojak svake ljetne salate, a budući da raste praktično "na svakom mjestu", nije ju teško "nabaviti". Tušt ima blago slankast, pomalo neutralan, sluzav okus koji mnogima jako prija, pogotovo ako se jede na salatu. No, od njega se može, kao i od bilo kojeg zelenog lisnatog povrća, pripremiti juha, varivo, rižoto, ministra, kajgana, može ga se zapeći u pećnici i slično. Tušt je jednogodišnji, ali vrlo uporan korov kojeg se, kada nam se jednom nastani u vrtu, teško možemo riješiti.

Osim tušta, Bada i Toca su dobili i jestivo cvijeće, koje može biti začinjeno kao salata, ali i kao dekoracija. Vani se jestivo cvijeće koristi već desetljećima u prehrani. Nekada kao samostalno jelo, a nekada kao dodatak u jelu.", kazao je Mate, koji je jedva čekao vidjeti Badino i Tocino jelo.

Kako pripremati ovu biljku i na koji način, te što raditi s jestivim cvijećem, doznajte u priloženom videu.