Ostalo

Delicija iz Daleke Australije

O ukusima se ne raspravlja, pa se tako ne bi trebali niti raspravljati o preferencijama vezanih za to što tko voli na svom tanjuru. Iako klokanovo meso više ne spada u tešku kategoriju egzotike, kod nas se rijetko može naći na jelovniku.

Press
02.04.2017 14:35

I dok je Australcima klokan nešto kao Hrvatima divljač, u domaćim gastro krugovima će ga prije okarakterizirati kao simpatičnog skakavca s dugim repom i tobolcem nego kao glavnu namirnicu romantične večere.

Meso klokana najzastupljenije je meso u Australiji, nakon govedine, a i okus mu je vrlo sličan. Može se kupiti u supermarketu u obliku steakova, kobasica, mljeveno ili filea, a poslužuje s ei u većibni australskih restorana. No istraživanje provedeno prije par godina navodi da smao 15 posto Australaca jede klokannovo meso barem četiri puta godišnje.

Siromašno je kolesterolom što ga svrstava u preporučene namirnice djetne prehrane. Odličan je izvor proteina, a mljeveno se često korisit u jelima kao zamjena za mljevenu teletinu ili junetinu, iako je nešto jačneg okusa. Zagovornici konzumacije klokanovog mesa su otišli toliko daleko da su osmilili dijetu, odnosno plan prehranu koji isključuje konzumaciju bilo koje druge vrste mesa osim klokanovog.

Meso klokana postalo je popularno i izvan granica Australije koja ge je 2010. izvozila u čak 55 zemalja svijeta. Može se pronaći i kod nas, no vrlo je rijetko i malo je onih koji će ga znati spremiti tako da se od samo jednog zalogaja i vi preobratite na spomenuti režim prehrane koji ne uključuje ništa drugo osim ove australske delicije.

U novom tjednu kuhanja u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' s klokanovimmesom suočit će se Kristijan i Martin! Neka im je sa srećom!