Prvi puta se spominje u spisima francuskog kuhara Vincenta de la Chapellea u ranom osamnaestom stoljeću, ali za njegovu popularizaciju u devetnaestom stoljeću zaslužna je Marie-Antoine Carême .
Desert je naziv dobio po francuskoj riječi souffler što znači dah , a jasno je zašto je to tako – ova slastica se radi od snijega od bjelanjaka, kojemu se oprezno dodaju žutanjci, brašno i šećer, pa sve ima laganu i prozračnu teksturu.
Najčešće se priprema u malenoj okrugloj posudici koja se mora dobro namastiti i napuniti smjesom – važno je uliti samo dvije trećine smjese jer ona prilikom pečenja naraste. Najomiljenije su kombinacije s čokoladom i vanilijom, a brojni ih vole poslužiti uz bobičasto voće ili pak fine sladolede.
U nekim prilikama se souffle može raditi i kao slani prilog jelima od mesa i umaka od povrća. Savršeno se stapa sa sirom i rajčicama, a njegove različite varijacije u svojim emisijama i kuharicama imaju i najveći kuhari svijeta, poput Jamieja Olivera, Gordona Ramseyja i Mary Berry .
Ovaj fini desert zahtijeva dobru tehniku koja se usavršavakroz vježbu, stoga, samo hrabro!