Dinja je super energetska namirnica koju mogu jesti svi, uključujući i vrlo mlade i vrlo stare.Plod dinje je mekan, sočan i slatkog okusa te čini savršenu zamjenu za visoko-kalorične slatke grickalice. Jedna šalica nasjeckane dinje ima jedva 60 kalorija! A budući da je dinja 90 posto voda, ona je ujedno i savršeno voće za hidrataciju u vrućim ljetnim mjesecima.
Kako je stigla sezona dinje, otvara vam se prilika da nabavite ovo voće po niskim cijenama. No, zašto trebamo konzumirati dinju ? Je li ona ima neke prednosti u odnosu na drugo voće? U nastavku ćete saznati sve o dinjama i njihovom utjecaju na naše zdravlje.
Probavlja se brzo i jednostavno
Dinja, kao i sve druge biljke iz porodice Cucurbitaceae, spada u lagane namirnice koje se vrlo brzo probavljaju. No nutricionisti preporučuju da je jedete na prazan želudac, a ne kao desert nakon teškog obroka. U tom slučaju, hrana iz bogatog obroka trebat će se prva probaviti, ostavljajući dinju da sjedi" u želucu i fermentira.
Podiže razinu energije
Dinja prilikom probavljanja ne zahtijeva uključivanje enzima gušterače, jer u njenom plodu već postoje svi potrebni enzimi za razgradnju. To znači da konzumacija dinje povećava razinu energije i uklanja umor.
Bogata beta karotenom
Narančasta boja tijela dinje otkriva njen visok sadržaj beta karotena. Jedno istraživanje je pokazalo da su razine ovog važnog karotenoidaoko 30 puta veće u dinji nego u svježim narančama, a bioraspoloživost je usporediva s onom u mrkvi.
Smanjuje rizik od metaboličkog sindroma
Godine 2008., istraživači su otkrili da konzumacija dinje može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma, skupine poremećaja koji uključuju povišen krvni tlak, povišen šećer u krvi, prekomjerno taloženje masnoća povišen kolesterol. Metabolički sindrom često povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.
Poboljšava zdravlje očiju
Dinja je odlična za čuvanje zdravlja očiju zbog svoje visoke razine vitamina A i C. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje 3 ili više porcije voća dnevno može smanjiti rizik od razvijanja makularne degeneracije za čak 36%. Makularna degeneracija je primarna bolest gubitka vida u starijih odraslih osoba.
Regulira otkucaje srca
Dinja ima dosta kalija (minerala koji drži otkucaje srca urednima) te također sadrži vitamine B3 i B6.
Smanjuje rizik od smrti od svih uzroka
Dinja nudi široki spektar antioksidativne zaštite. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da konzumacija voća i povrća s visokim sadržajem vitamina C smanjuje rizik od smrti od svih uzroka, uključujući najčešćih uzroka smrti, bolesti srca i raka.
Dinja je jedan od onih plodova koje i dalje dozrijevaju nakon što se uberu. To znači da ih možete kupiti još nezrele i čuvati u svojoj kuhinji. Onog trenutka kad vam dom zamiriše na dinju, vrijeme je da je pojedete.
Kupujte dinju u komadu kako bi zaštitili sve nutrijente iz nje. Naime, one dinje koje su već narezane i zapakirane će izgubiti dio svojih hranjivih tvari.
Dakle, zašto bi trebali konzumirati dinje? Sada znate!