Ostalo

'Do kraja sezone bi mogao postati poluvegetarijanac!'

Jedan od najboljih zagrebačkih chefova i zasigurno najpopularniji televizijski kuhar, Tomislav Špiček, otkriva što misli o kandidatima na setu, s kime bi volio u kulinarski dvoboj, ali i tko bi mogao biti pobjednik.

Press
12.02.2017 12:05

Koji je prvi savjet koji su vam dale vaša mama i baka a da ga i dan danas koristite?

Baka mi je govorila da si za kuhinju treba uzet cajta, vrijeme je jako bitno, ne možeš ništa na brzinu. Taj savjet koristim i dan danas, za dobra jela treba vremena!

Koji bi savjet dali sebi kao srednjoškolcu koji tek izučava struku?

Čim sam malo okusio struku znao sam za kuharstvo ne možeš računati na radno vrijeme, trebaš biti marljiv i vrijedan a onda će znanje doći s godinama.

Postoji li hrana ili čitavo jelo koje kategorički odbijate pojesti? Ne nužno samo u showu, već općenito.

Ne, ne postoji. Ja uvijek volim probati sve pa onda odlučim odgovara li meni neka hrana ili ne.

U gostovanju na Narodnom radiju ste spomenuli da ste sve više počeli pratiti vegetarijanske recepte, imate li neki omiljeni?

Ma ja sam to rekao u šali jer kod naših kandidata većim djelom jedemo dobro začinjene i pripremljene salate, a jela su za sad još uvijek slaba. Kako mi se čini do kraja sezone bi mogao postati poluvegetarijanac!

Koje je vaše mišljenje trenutnoj bezglutenskoj 'modi'?

Kad je nešto bez glutena to je onda potreba radi zdravlja. Ima ljudi koji imaju celijakliju i poštujem ako žele izbjegavati određene namjernice, ali kada vidim da to ulazi u modu onda nisam zadovoljan, nema potrebe za time.

Da možete odabrati jedan par iz showa kako bi ih pozvali na kulinarski dvoboj, tko bi to bio i zašto?

Ja ne bih nikoga izazivao na dvoboj, ali bi sa svima njima volio kuhati da izvuku barem nešto od toga što im pokažem. Puno puta mi je teže komentirati i bilo bi i meni i njima lakše da im mogu pokazati.

Koje su najveće greške koje se mogu napraviti u kuhinji, a ljudi ih često previde?

Kandidati zapravo padaju na malim, prostim stvarima jer smatraju da su sitnice nevažne, a zapravo je to važno. Od njih nitko ne očekuje znanje chefa kuhinje, ali moraju znati ispržiti luk za gulaš i skuhati i tijesto da se ne slijepi.

Predviđate li tko bi mogao dogurati do finala?

Ne bih želio još ništa komentirati – vođen prošlim sezonama jasno se vidi da se sve može okrenuti. Još je rano za prognoze, uvijek ima iznenađenja.

Mišljenje o 1. Michelin zvjezdici u Hrvatskoj?

Svi znamo što je Michelin i koja je njegova težina, ali ja bih želio vidjeti Michelina u Hrvatskoj s našom autohtonom hranom i našim namjernicama i na nekim receptima koji polako idu u zaborav. Bilo bi lijepo da kuhari rade na tome i onda na temelju takve hrane zarade prestižnu zvjezdicu.