Ostalo

Dobar se čobanac dugo 'krčka'

Sara nije bila u krivu kada je Tomislavu Špičeku pričala o podrijetlu imena ovog tradicionalnog hrvatskog jela - čobanac je dobio ime po čobaninu, odnosno pastiru.

Press
24.03.2017 12:40

Čobanac, tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske, najbolje je kad se priprema u posebnim bakrenim kotlićima na prirodnoj vatri. Nekada se pripravljao na ognjištu, a danas se može kuhati na otvorenom, ispred kuće ili u prirodi. Recepti se ponešto razlikuju, pa je najbolje reći da skoro svaka kuća u Slavoniji ima svoj način pripreme čobanca. Međutim, četiri su najvažnije stvari koje trebaju znati svi koji ga spravljaju – u čobanac ide dosta luka, meso treba biti narezano na kockice, dobro ga začiniti i ostaviti da se 'krčka' duže vrijeme.

Čobanac može biti pripremljen sa srnetinom, junetinom, teletinom, svinjetinom i janjetinom (ovisno o regiji, negdje ide samo junetina ili samo janjetina, no nije neobično niti da se pomiješa junetina, janjetina, pa čak i svinjetina). Čobanac se može poslužiti uz njoke ili kuhani krumpir, čak i uz žgance, odnosno puru.

U pravi čobanac idu ščipanci, malo zrnato tijesto koje se skuha posebno i posluži kao zaseban prilog, sa strane. Gost sam odlučuje hoće li ih dodati u čobanac. To je čisto mesno jelo, bez ikakvih dodataka. Rajčica ide u vrlo maloj količini, ali zato se ne treba štedjeti na paprici", kazao je Tomislav Špiček, član žirija showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.

Prošle godine u Vukovaru, u sklopu priredbe Tamburaški kirbaj, osječki je kuhar Denis Šoštarić skuhao je najveći slavonski čobanac kako bi ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a za taj poduhvat utrošio je čak 1700 kilograma mesa.