Ostalo

Dovodi do transformacije okusa

Ukoliko kao prilog ne želite poslužiti sirovo ili kuhano povrće, možete ga pripremiti i metodom karamelizacije, odnosno poboljšati mu okus i miris uz malu pomoć šećera i vode.

Press
18.02.2016 17:59

Naime, karamelizirati znači rastopiti šećer u sirupasto stanje postupnim zagrijavanjem na temperaturi od 170 do 180C. Karameliziranje, odnosno dobivanje karamele od šećera, u pravilu ima 7 faza i u svakoj je šećer druge boje, od zlatne do tamnosmeđe.

Proces je odavna poznat i to najprije u industriji tamnog piva, zatim kod prženja kave, kakaa, peciva i potom mesa. Najčešće korištena namirnica za karameliziranje je luk, kod kojeg se oštre i jake arome pretvaraju u blage, slatkaste i karamelne note. Takav luk odlično paše uz roštilj, razne umake i

Danas se može karamelizirati i povrće i voće, dok se u slastičarstvu često rabi i plinski brenner za karameliziranje šećera na poslasticama.