Ostalo

E kao edamer i ementaler

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je dan za slovo E.

Press
07.03.2016 19:00

Entrée – uvodno jelo, ili predjelo, riječ dolazi iz francuskog jezika.

Estragon – ili zmijska trava. Začinska biljka izrazito jakog okusa i arome, podsjeća na metvicu, anis i bosiljak. Najpoznatiji sastojak senfa.

Enocianina - ekstrakt crnog grožđa iz kojeg je prethodno odstranjena glukoza, odnosno šećer. Ne koristi se u kuhinji, već u proizvodnji hrane.

Edamer – tvrdi sir od kravljeg mlijeka. Potječe iz Nizozemske i zrije dva do tri mjeseca.

Eggnog – ovdje poznatiji kao aer konjak. Mješavina od jaja, mlijeka, šećera, muškatnog oraščića i alkohola. Može se poslužiti topao ili hladan.

Ekstrakcija – metoda razdvajanja tvari u različitim otapačima koja se međusobno ne otapaju, primjerice ulje i voda.

Ementaler - švicarski polutvrdi sir, koji se također proizvodi od kravljeg mlijeka. Omiljen u sendvičima i zagrebačkim odrescima.

Empanada – jelo iz Peura koje se sastoji od kukuruznog tijesta punjenog mljevenim mesom, crvenom i zelenom paprikom. Često se miješa s tortillom. vodi.

Enchillada - još jedno latinoameričko jelo, dolazi iz Meksika. Tortilla punjena slanim i ljutim umakom, uz piletinu, chilli, sir i razno povrće.

Ekstrakti - rezultat procesa ekstrakcije. Najčešće u obliku paste ili praha, često se nazivaju koncentratima. Otapaju se u vodi.