Entrée – uvodno jelo, ili predjelo, riječ dolazi iz francuskog jezika.
Estragon – ili zmijska trava. Začinska biljka izrazito jakog okusa i arome, podsjeća na metvicu, anis i bosiljak. Najpoznatiji sastojak senfa.
Enocianina - ekstrakt crnog grožđa iz kojeg je prethodno odstranjena glukoza, odnosno šećer. Ne koristi se u kuhinji, već u proizvodnji hrane.
Edamer – tvrdi sir od kravljeg mlijeka. Potječe iz Nizozemske i zrije dva do tri mjeseca.
Eggnog – ovdje poznatiji kao aer konjak. Mješavina od jaja, mlijeka, šećera, muškatnog oraščića i alkohola. Može se poslužiti topao ili hladan.
Ekstrakcija – metoda razdvajanja tvari u različitim otapačima koja se međusobno ne otapaju, primjerice ulje i voda.
Ementaler - švicarski polutvrdi sir, koji se također proizvodi od kravljeg mlijeka. Omiljen u sendvičima i zagrebačkim odrescima.
Empanada – jelo iz Peura koje se sastoji od kukuruznog tijesta punjenog mljevenim mesom, crvenom i zelenom paprikom. Često se miješa s tortillom. vodi.
Enchillada - još jedno latinoameričko jelo, dolazi iz Meksika. Tortilla punjena slanim i ljutim umakom, uz piletinu, chilli, sir i razno povrće.
Ekstrakti - rezultat procesa ekstrakcije. Najčešće u obliku paste ili praha, često se nazivaju koncentratima. Otapaju se u vodi.