Kvinojaje pseudožitarica koja dolazi s prostora Anda. Indijanci su kvinoju nazivali majkom svih žitarica što nimalo ne čudi kada je njezino sjeme bogato vitaminima, biljnim vlaknima, proteinima i mineralima. Posebno se koristi za pripremu zdravih obroka, a odličan je izbor za vegetarijance, dijabetičare,sportaše,osobe koje imaju problema s alergijama...
(FOTO: Pixabay)
Kvinojasadrži visoku razinu vitamina E koji ima antioksidativna svojstva, pomaže u borbi s migrenama jer sadrži vitamin B2 i magnezij, a količina željeza koju sadrži zadovoljava čak polovicu dnevnih ljudskih potreba za željezom.
Uz to, ova pseudožitarica sadrži čak devet posto bjelančevina pa se kvinoju smatra izvorom esencijalnih aminokiselina. Omogućuje rast i regeneraciju tkiva, a Omega 3 i Omega 6 masne kiseline pomažu u očuvanju krvožilnog sustava.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Mjerna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal 368
Proteini g 14,12
Ugljikohidrati g 64,16
Masti g 6,07
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,706
Dijetalna vlakna g 7
Kolesterol mg 0
Voda g 13,28
Škrob g 52,22
Mononezasićene masne kiseline g 1,613
Polinezasićene masne kiseline g 3,292
Vitamin A IU 14
Vitamin B1 mg 0,360
Vitamin B2 mg 0,318
Vitamin B3 mg 1,520
Vitamin B6 mg 0,487
Folati mcg 184
Vitamin B5 mg 0,772
Vitamin E mg 2,44
Kalcij (Ca) mg 47
Bakar (Cu) mg 0,590
Željezo (Fe) mg 4,57
Magnezij (Mg) mg 197
Fosfor (P) mg 457
Kalij (K) mg 563
Natrij (Na) mg 5
Cink (Zn) mg 3,10
Mangan (Mn) mg 2,033
Selen (Se) mcg 8,5
Kvinoju možete pripremati na mnogo načina, a mi vam u nastavku donosimo recept za zdravi burger.
Burger od kvinoje i slanutka
(FOTO: Pixabay)
Za pripremu vam je potrebno:
- pola šalice kvinoje
- 1 limenka slanutka
- 1 mala crvena papričica
- 1 jaje
- 2 kriške kruha sa sjemenkama
- šalica povrtnog temeljca
- žličica kumina
- žličica biljnog ulja
- sol i papar
- peciva
Najprije zakuhajte kvinoju i temeljac na srednje jakoj vatri sve dokkvinojane upije sav temeljac. Kruh usitnite u mrvice pa u njega dodajte slanutak, kvinoju, jaja, kumin, papričice, sol i papar.
Sada podijelite smjesu na četiri jednaka dijela, uvaljajte ih u ulje pa pecite na tavi 5minutasa svake strane dok ne poprimi zlatnu boju.
Burgere poslužite kao i obične u pecivu, a uz recept s kvinojom, burgere možetejesti u mnogo zdravijoj verziji.