Fast food - engleski naziv za brzu hranu, odnosno hranu koja se priprema vrlo brzo dok naručitelj čeka, kao npr. Hot dog, hamburger, kebab i sl.
Fermentacija - jedan od najstarijih i najvažnijih tehnoloških postupaka konzerviranja namirnica. To je kompleksna transformacija organskih tvari uz katalitičku aktivnost enzima mikroorganizama tijekom koje nastaju nove tvari (alkohol, mliječna kiselina, ocat, vitamini, arome).
File - naziv za krti i mekani trakasti dio mesa koji se nalazi ispod rebara životinje, posebice goveda, ali se naziv također koristi i za krto teleće, janjeće i svinjsko meso s vrha stražnjeg buta, kao i za meso ribe odstranjeno od kosti.
Filetiranje - obrada ribljeg mesa u karakteristične trakaste komade.
Finger food – engleski naziv za hranu koja se ne jede s priborom za jelo, već pomoću prstiju.
Flambiranje - završna obrada jela, pri čemu se jelo prelije alkoholom koji se u pravilu zapali pred gostom. Izgaranje konjaka na namirnici daje jelu svojstvenu aromu i djeluje vrlo atraktivno.
Foie gras - velika jetra guske nastala intenzivnim hranjenjem, a koristi se za pripremu paštete i drugih slanih jela.
Fondan - masa koja se dobiva kuhanjem šećera, vode i glukoze na temperaturi od 115C. Koristi se za prekrivanje torti ili za dekoriranje slastica, te se često boji i aromatizira raznim esencijama.
Fondue - jelo od sira koje potječe iz Švicarske, a priprema se tako da se više vrsta sira uz dodatak vina i začina otapaju u specijalnoj posudi koja se cijelo vrijeme grije.
Frikando - jedan od pet dijelova buta životinje, a sastoji se od tri dijela: glave (za pripremu telećeg paprikaša, rižota, ragua), crnog mesa (za odreske pirjane u umacima ili za bečke odreske) i bijele pečenice (za medaljone).