Ostalo

F kao flambiranje

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je dan za slovo F.

Press
08.03.2016 21:21

Fast food - engleski naziv za brzu hranu, odnosno hranu koja se priprema vrlo brzo dok naručitelj čeka, kao npr. Hot dog, hamburger, kebab i sl.

Fermentacija - jedan od najstarijih i najvažnijih tehnoloških postupaka konzerviranja namirnica. To je kompleksna transformacija organskih tvari uz katalitičku aktivnost enzima mikroorganizama tijekom koje nastaju nove tvari (alkohol, mliječna kiselina, ocat, vitamini, arome).

File - naziv za krti i mekani trakasti dio mesa koji se nalazi ispod rebara životinje, posebice goveda, ali se naziv također koristi i za krto teleće, janjeće i svinjsko meso s vrha stražnjeg buta, kao i za meso ribe odstranjeno od kosti.

Filetiranje - obrada ribljeg mesa u karakteristične trakaste komade.

Finger food – engleski naziv za hranu koja se ne jede s priborom za jelo, već pomoću prstiju.

Flambiranje - završna obrada jela, pri čemu se jelo prelije alkoholom koji se u pravilu zapali pred gostom. Izgaranje konjaka na namirnici daje jelu svojstvenu aromu i djeluje vrlo atraktivno.

Foie gras - velika jetra guske nastala intenzivnim hranjenjem, a koristi se za pripremu paštete i drugih slanih jela.

Fondan - masa koja se dobiva kuhanjem šećera, vode i glukoze na temperaturi od 115C. Koristi se za prekrivanje torti ili za dekoriranje slastica, te se često boji i aromatizira raznim esencijama.

Fondue - jelo od sira koje potječe iz Švicarske, a priprema se tako da se više vrsta sira uz dodatak vina i začina otapaju u specijalnoj posudi koja se cijelo vrijeme grije.

Frikando - jedan od pet dijelova buta životinje, a sastoji se od tri dijela: glave (za pripremu telećeg paprikaša, rižota, ragua), crnog mesa (za odreske pirjane u umacima ili za bečke odreske) i bijele pečenice (za medaljone).