Ostalo

Fine ideje za ručak by Mateja Domitrović Sabo

Nedjelja je idealni dan za pripremu ručka kod kuće. Bilo da kuhate sami za sebe ili za veliku obitelj, ovi recepti sigurno će vam dobro doći!

Press
08.10.2017 10:00

Članica žirija ' Tri, dva, jedan – kuhaj!' i poznata gastronovinarka obožava jesti nešto na žlicu" i različite vrste variva pa nam je otkrila dva recepta koja i ona sama rado sprema. Ako vam nedostaje ideja za kuhanje, svakako isprobajte ove Matejine recepte!

Varivo od bundeve, slanutka i graha

Sastojci za 4 osobe:

1 manja hokaido bundeva, 40 dag slanutka, 40 dag bijelog graha, 2 rajčice ili konzerva pelata, 15 dag mladog špinata, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 žličica mljevenog đumbira, sol, papar, nekoliko listića kadulje, bosiljka i mješavine mediteranskih začina, maslinovo ulje

Priprema:

Oguliti bundevu, narezati na kockice, posoliti, pokapati maslinovim uljem i peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta. U posudi popirjati luk i češnjak, dodati začine, kratko popržiti, podliti s 1 dl vode ili temeljca te dodati narezanu rajčicu. Prokuhati desetak minuta, dodati kuhani slanutak i grah, uliti tekućine da pokrije sastojke i kuhati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati pečenu bundevu, začiniti i ostaviti pet minuta da se okusi spoje. Maknuti varivo s vatre i umiješati špinat.

Juneći gulaš s kestenima

Sastojci za 4 osobe:

1 kg junetine (vratina), 250 g kuhanih kestena, 1 mrkva, 1 korijen peršina, 2 luka, 3-4 češnja češnjaka, 2-3 krumpira, 1 žličica pirea od rajčice, 1 žličica crvene mljevene paprike, peršinov list, 2 lista lovora, 2 dl vina, sol i papar, mast ili maslinovo ulje

Priprema:

Meso izrežite na kockice i prepržite na tavi na malo masnoće. Možete ga prije prženja uvaljati i u brašno pa će tako umak biti gušći. U većem loncu na masti ili maslinovom ulju pirjajte polagano na laganoj vatri nasjeckani luk dok ne postane staklenkast. Ubacite sitno narezanu mrkvu i peršin te kratko pirjajte. Dodajte zatim meso i zalijte mesnim temeljcem ili vodom pa vinom. Ubacite lovorov list, nasjeckani češnjak, peršinov list, pire od rajčice te pustite da se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša, otprilike dva sata. Krumpir dodajte pri kraju da se kuha zajedno s kestenima, ali pazite da se ne raspadnu. Posolite, popaprite, začinite mljevenom crvenom papriko. Poslužite toplo uz domaći kruh i svježu salatu ili ukiseljeno povrće.

Osim u Matejinim receptima, inspiraciju za jelo možete potražiti i u novoj epizodi showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' u ponedjeljak u 19:50 sati na RTL-u!