Iako često možete naići na recepte poput carpaccia od tune, hobotnice, grdobine srdela ili lososa, pravi recept radi se s goveđim komadom mesa, biftekom.
Osmislio ga je Giuseppe Cipriani , osnivač poznatog Harry's Bara u Veneciji u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Jelo je napravljeno u čast slikara Vittorea Carpaccia , koji ga je volio jesti uz limun maslinovo ulje, tartufe ili parmezan.
Kasnije se takav način pripreme svježih, sirovih namirnica uvriježio pod nazivom carpaccio, pa s istim dodatcima možete poslužiti i gore navedene ribe. Važno je sa sve bude dobro marinirano, začinjeno i narezano na iznimno tanke ovalne komadiće.
Nećete promašiti ukoliko ovom jelu dodate i mirodije i začinske trave poput origana ili malo bosiljka, a sve ima posebnu čar ukoliko začinite krupnom morskom solju i domaćim maslinovim uljem. Možete se odlučiti i za drugu vrstu sira umjesto parmezana – bilo koji drugi suhi sir s neutralnom aromom jednako će se dobro spajati s aromatičnim okusima mesa i začina.