Ostalo

Focaccia recept - okusi Italije i na vašem stolu

Uz ovaj focaccia recept dobit ćete klasičnu focacciu s kojom ne možete pogriješiti

RTL.hr
23.03.2021 06:00

Ova talijanska delikatesa usrećit će svačije nepce aromom koja nas odmah mislima baca negdje kraj mora. Brzi zalogaj koji dolazi iz grada Barija može se pronaći i na vašem stolu, a kako spremiti savršen focaccia recept , pročitajte u nastavku.

Za pripremu vam je potrebno:

Za tijesto :

- 300 g glatkog brašna

- 6 g suhog kvasca

- 180 ml mlake vode

- 2 žlice maslinovog ulja

- žličica šećera

- malo toplog mlijeka

Za nadjev :

- 5 maslina

- 15 cherry rajčica

- 1 žličica origana

- sol

- maslinovo ulje

- par grančica svježeg ružmarina i timijana

Focaccia

(FOTO: Pixabay)

Focaccia recept :

U posudu ubacite kvasac, šećer i brašno te sve zalijte mlakim mlijekom pa ostavite smjesu da se diže. Kada proces dizanja završi, možete krenuti s pripremom tijesta. U zdjelu stavite brašno, sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto. Formirajte ga u kuglu, a potom ostavite u posudi prekrivenoj krpom da se diže tridesetak minuta. Nakon toga ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa prebacite u pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.

Sada je vrijeme za pripremu nadjeva. Prerežite cherry rajčice na polovice pa ih zajedno s maslinama rasporedite po tijestu i lagano ih u njega utisnite. Na tijesto bacite i začine pa sve pošpricajte maslinovim uljem. Ostavite da se diže još 15 minuta pa posolite.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva tridesetak minuta. Uz ovaj focaccia recept dobit ćete klasičnu focacciu s kojom ne možete pogriješiti, a najbolje ju je poslužiti toplu.