Ova talijanska delikatesa usrećit će svačije nepce aromom koja nas odmah mislima baca negdje kraj mora. Brzi zalogaj koji dolazi iz grada Barija može se pronaći i na vašem stolu, a kako spremiti savršen focaccia recept , pročitajte u nastavku.
Za pripremu vam je potrebno:
Za tijesto :
- 300 g glatkog brašna
- 6 g suhog kvasca
- 180 ml mlake vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- žličica šećera
- malo toplog mlijeka
Za nadjev :
- 5 maslina
- 15 cherry rajčica
- 1 žličica origana
- sol
- maslinovo ulje
- par grančica svježeg ružmarina i timijana
(FOTO: Pixabay)
Focaccia recept :
U posudu ubacite kvasac, šećer i brašno te sve zalijte mlakim mlijekom pa ostavite smjesu da se diže. Kada proces dizanja završi, možete krenuti s pripremom tijesta. U zdjelu stavite brašno, sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto. Formirajte ga u kuglu, a potom ostavite u posudi prekrivenoj krpom da se diže tridesetak minuta. Nakon toga ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa prebacite u pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Sada je vrijeme za pripremu nadjeva. Prerežite cherry rajčice na polovice pa ih zajedno s maslinama rasporedite po tijestu i lagano ih u njega utisnite. Na tijesto bacite i začine pa sve pošpricajte maslinovim uljem. Ostavite da se diže još 15 minuta pa posolite.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva tridesetak minuta. Uz ovaj focaccia recept dobit ćete klasičnu focacciu s kojom ne možete pogriješiti, a najbolje ju je poslužiti toplu.