Ostalo

G kao gomasio

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas vam donosimo pojmove pod slovom G.

Press
09.03.2016 18:41

Ganache - mješavina naribane ili sitno sjeckane crne ili bijele čokolade, obogaćena slatkim vrhnjem. Smjesa se tuče srednjom brzinom, a konzumira se potpuno ohlađena.

Glazura - premaz od sjajne, često slatke tvari kojom se prekriva hrana, najčešće torte i kolači.

Gluten - ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru, te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten čini tijesto ljepljivim i on daje elastičnost tijestu od sviju žitarica. Kod nekih osoba postoji netolerancija na gluten - celijakija.

Goljenica - dio prednje noge životinje između karpalnog i ramenog zgloba gdje počinju važne mišićne skupine.

Gorgonzola - vrsta talijanskog plemenitog sira bijele boje, meko-pastozne konzistencije, na prerezu prošaran plavo-zelenkastom plijesni, svojstvene arome i blago pikantnog okuse.

Gomasio -začin koji se koristi za oplemenjivanje povrća, salata i riže. Radi se od crnog sezama i krupne soli koji se melju zajedno.

Granita -šećerni sirup koji zbog sporog hlađenja dobiva ledene kristale, poslužuje se kao desert.

Gratiniranje - postupak obrade hrane u pećnici ili ispod grilla, prilikom koje se sastoji preliju umakom, te posipaju sirom kako bi dobili efekt hrskavosti.

Gverc - ukusno piće koje se spravlja od meda koji se zamuti brojnim začinima. Dolazi od njemačke riječi gewurz što znači začin.

Gremolada – mješavina naribane limunove korice, peršina i češnjaka, savršeno paše na jela od ribe.

Grandmariner – Liker koji je ime dobio po francuskim proizvođačima Marier-Lapostolle. Specifičan je po finoj aromi naranče.ž

Grapa - talijanski naziv za ono što na našim prostorima poznajemo kao lozovaču.

Guacamole – slavni umak koji dolazi iz Meksika. Priprema se od avokada, uz dodatak limunovog soka, chillija i češnjaka, a može biti dio i predjela i glavnog jela.