JELOVNIK br. 1 (Katarina i Ozana)
Marinirana trlja na rikuli i matovilcu
Trlja 12 kom
Matovilac 0,1 kg
Rikula 0,15 kg
Limeta 2 kom
Naranča 3 kom
Sviježi bosiljak
Šareni papar
Cvijet soli
Trlju očistiti i filetirati. Meso trlje marinirati u soku naranče, limete, maslinovog ulja i svježi bosiljak. Na začinjenu rikulu stavimo komade naranče. Preko salate posložiti trlju. Začiniti cvijetom soli, šarenim paprom i posoliti s bosiljkom.
Hobotnica inforno sa povrćem
Hobotnica mala 2,5 kg
Mladi baby krumpir 1 kg
Mrkva 0,4 kg
Lovorov list 3 kom
Češnjak 1 glavica
Ružmarin
Bijelo vino 0,3 L
Luk 0,3 kg
Maslinovo ulje
Hobotnicu očistiti. .Ako je velika Isjeći na jednake komade. Krumpir i ostalo povrće staviti u rajnglu i skupa sa hobotnicom peći u pećnici ispod folije. Pri kraju maknuti foliju i zaliti sa bijelim vinom i još peći dok ne uhvati koricu. Zatim poslužiti.
Rožata
6 jaja
Šećer (kristal) 0,12 dkg
Mlijeko 0,5 l
Šećer kristal za karamel 0,06 kg
Liker od ruže (može i rum) 0,01 l
Polovina štapića od vanilije
Vrhnje (slatko) 0,2 l
Ušećerene kore naranče (arancini) 0,03 kg
Priprema:
Prokuhajte mlijeko i vaniliju. U posebnoj posudi izmiješajte jaja i šećer. Ohlađeno mlijeko dodajte izmiješanoj smjesi. Neprestano miješajte, pazite da se ne stvara pjena na površini.
Preostali šećer karamelizirajte i obložite kalup zdjele. U tako obloženi kalup izlije se pripremljena smjesa i stave u srednje zagrijanu pećnicu u zdjelu sa vodom da se krema stisne. Peče se na umjerenoj temperaturi oko 150 do 160 C. Kada je smjesa stisnuta rožata se izvadi i ohladi i preko nje se ocijedi tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se po želji, tučenim slatkim vrhnjem, arancinima, grožđicama ili bademima.
JELOVNIK br. 2 (Hrvoje i Natali)
Tartar tuna sa aromatiziranim maslacem
Tuna 0,7 kg
Wasabi krema
Chilly papričica 2 kom ( ne jako ljuta)
Cvijet soli
Bijeli papar
Maslac
Maslinovo ulje
Limeta
Naranča
Crna sol
Ružmarin
Tunu isjeći na sitne kockice, začiniti sa wasabi kremom, sol, papar, chilly papričica, sok od limete i naranče i maslinovo ulje. Maslac izrabati u snijeg i po njemu posuti ružmarin i crnu sol.
Biftek sa crnim tartufom, gnudi s parmezanom
Biftek 2 kg
Sviježi crni tartuf
Maslac 0, 20 kg
Ricotta 1 kg
Parmezan
Muškatni oraščić
Jaje 2 kom
Oštro brašno 1 kg
Biftek isjeći na komade (0,25 kg/kom) malo ga marinirati sa maslinovim uljem, soli i paprom. Ricotta, jaje, sol, muškatni oraščić, sitno parmezan- sve to sjediniti, oblikovati u okruglice i staviti u oštro brašno u frižider da odstoji 20 min. Steakove ispeći. Gnude skuhati i okrenuti na maslacu.
Fritule
2 jaja
1 čvrsti jogurt
1 prašak za pecivo
12 žlica brašna
2 žlice šećera
1 vanilin šećer (po želji)
1 čašica rakije (travarice, ruma i sl.)
Šećer u prahu
Ulje ili mast
Priprema:
Umutite sve sastojke kako bi se povezali u glatku smjesu, malo gušću od one za palačinke. Smjesu grabite žlicom i spuštajte u vruće ulje ili mast. Sa svake strane pecite ih oko minutu dok ne porumene pa posipajte šećerom u prahu. Poslužite uz marmeladu ili drugi slatki namaz.
JELOVNIK br. 3 (Arsen i Željan)
Srdela na tri načina
Srdela 40 komada
Prezla
Jaja 2 kom
Maslinovo ulje
Kapula 0,5 kg
Motar
Kapar
Češnjak 1 glavica
Lovor
Brašno oštro 0,2 kg
Vinski ocat
Cherry rajčice 0,5 kg
Rikula 0,1 kg
Na svaki tanjur poslužiti 2 pohane srdele,2 srdele u marinadi i 2 frigane srdele. Pohanu srdelu rastvoriti, izvaditi kosti i pohati u brašnu, jajima i prezli. 2 srdele ispeći, ohladiti i staviti u marinadu (marinada: vinski ocat, maslinovo ulje, kapula, češnjak, motar, kapar, lovor). 2 srdele frigati u komadu. Uz srdele poslužiti cerry rajčice i salatu rikulu.
Fettuccine s jastogom
Jastog 6 komada cca 30 dg
Pelati 0,5 L
Češnjak
Bijelo vino
Sviježi ružmarin
Tijesto za fettuccine:
Glatko brašno 0,200 kg
Oštro brašno 0,200 kg
Jaja 4 kom
Sol
Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju popržiti očišćenog jastoga sa ljušturom. Zaliti bijelim vinom. Dodati češnjak, pellate kuhati do željne teksture, začiniti. U to ukuhati tjesteninu koju smo prethodno napravili.
Rafioli
Tijesto:
70 dag oštrog brašna
praška za pecivo
20 dag putra
3 jaja
2 žumanjka
6 dag šećera
Sol
Mlijeko po potrebi
Krema:
4 jaja
20 dag šećera
40 dag badema, malo prepečenih pa samljevenih
1 žlica rakije
3 žlice maraskina
Muškatni oraščić
Cimet
Narančina i limunova korica
5-6 dag natrgane čokolade za kuhanje
Malo ruma
Rakija (lozovača, kruška)
Kristalni šećer
Priprema:
Za tijesto - u brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće putra, dodajte jaja, žumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom te ostavite neka počiva u hladnjaku dok pripremate kremu.
Za kremu - jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe (možete pola badema prepržiti u suhoj tavici, da budu aromatičniji, pa kad se ohlade, sameljite ih sa ostalim bademima u blenderu), limunovu i narančinu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. Možete dodati i ostatak od onih 2 bjelanjaka od tijesta da ih iskoristite.
Tijesto premiješate i razvaljajte na 2 - 3 mm.
Dva su načina kako možete oblikovati rafiole:
1. stavljajte na tijesto filu žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole). Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je fila pokrivena. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s filom, pa ukrasnim kotačićem oblikujte rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i filu. Ili...
2. izrežite krugove okruglim kalupićem za krafne ili čašom, stavljajte na njih malo file, rub rafiola namažite pomoću kista bjelanjkom da se bolje slijepe i preklopite krugove te im rub stisnite vilicom da ih ukrasite i učvrstite stiskanje.
Rafiole slažite na masni papir na lim i pecite na temperaturi od 180C oko 20 minuta (moraju ostati svijetle boje). Pečene rafiole odmah premažite s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer