Ostalo

Gastro prijedlog za dugi vikend a la Pažanin

Kao što je i sam rekao u jednoj epizodi, kuhinja chefa Ivana Pažanina zasniva se na eleganciji i jednostavnosti. Ako i vi volite delicije u kojima je svega nekoliko mediteranskih namirnica, ova tri jelovnika su kao stvorena za vas. Dobar tek!

Press
28.04.2017 16:46

JELOVNIK br. 1 (Katarina i Ozana)

Marinirana trlja na rikuli i matovilcu

Trlja 12 kom

Matovilac 0,1 kg

Rikula 0,15 kg

Limeta 2 kom

Naranča 3 kom

Sviježi bosiljak

Šareni papar

Cvijet soli

Trlju očistiti i filetirati. Meso trlje marinirati u soku naranče, limete, maslinovog ulja i svježi bosiljak. Na začinjenu rikulu stavimo komade naranče. Preko salate posložiti trlju. Začiniti cvijetom soli, šarenim paprom i posoliti s bosiljkom.

Hobotnica inforno sa povrćem

Hobotnica mala 2,5 kg

Mladi baby krumpir 1 kg

Mrkva 0,4 kg

Lovorov list 3 kom

Češnjak 1 glavica

Ružmarin

Bijelo vino 0,3 L

Luk 0,3 kg

Maslinovo ulje

Hobotnicu očistiti. .Ako je velika Isjeći na jednake komade. Krumpir i ostalo povrće staviti u rajnglu i skupa sa hobotnicom peći u pećnici ispod folije. Pri kraju maknuti foliju i zaliti sa bijelim vinom i još peći dok ne uhvati koricu. Zatim poslužiti.

Rožata

6 jaja

Šećer (kristal) 0,12 dkg

Mlijeko 0,5 l

Šećer kristal za karamel 0,06 kg

Liker od ruže (može i rum) 0,01 l

Polovina štapića od vanilije

Vrhnje (slatko) 0,2 l

Ušećerene kore naranče (arancini) 0,03 kg

Priprema:

Prokuhajte mlijeko i vaniliju. U posebnoj posudi izmiješajte jaja i šećer. Ohlađeno mlijeko dodajte izmiješanoj smjesi. Neprestano miješajte, pazite da se ne stvara pjena na površini.

Preostali šećer karamelizirajte i obložite kalup zdjele. U tako obloženi kalup izlije se pripremljena smjesa i stave u srednje zagrijanu pećnicu u zdjelu sa vodom da se krema stisne. Peče se na umjerenoj temperaturi oko 150 do 160 C. Kada je smjesa stisnuta rožata se izvadi i ohladi i preko nje se ocijedi tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se po želji, tučenim slatkim vrhnjem, arancinima, grožđicama ili bademima.

JELOVNIK br. 2 (Hrvoje i Natali)

Tartar tuna sa aromatiziranim maslacem

Tuna 0,7 kg

Wasabi krema

Chilly papričica 2 kom ( ne jako ljuta)

Cvijet soli

Bijeli papar

Maslac

Maslinovo ulje

Limeta

Naranča

Crna sol

Ružmarin

Tunu isjeći na sitne kockice, začiniti sa wasabi kremom, sol, papar, chilly papričica, sok od limete i naranče i maslinovo ulje. Maslac izrabati u snijeg i po njemu posuti ružmarin i crnu sol.

Biftek sa crnim tartufom, gnudi s parmezanom

Biftek 2 kg

Sviježi crni tartuf

Maslac 0, 20 kg

Ricotta 1 kg

Parmezan

Muškatni oraščić

Jaje 2 kom

Oštro brašno 1 kg

Biftek isjeći na komade (0,25 kg/kom) malo ga marinirati sa maslinovim uljem, soli i paprom. Ricotta, jaje, sol, muškatni oraščić, sitno parmezan- sve to sjediniti, oblikovati u okruglice i staviti u oštro brašno u frižider da odstoji 20 min. Steakove ispeći. Gnude skuhati i okrenuti na maslacu.

Fritule

2 jaja

1 čvrsti jogurt

1 prašak za pecivo

12 žlica brašna

2 žlice šećera

1 vanilin šećer (po želji)

1 čašica rakije (travarice, ruma i sl.)

Šećer u prahu

Ulje ili mast

Priprema:

Umutite sve sastojke kako bi se povezali u glatku smjesu, malo gušću od one za palačinke. Smjesu grabite žlicom i spuštajte u vruće ulje ili mast. Sa svake strane pecite ih oko minutu dok ne porumene pa posipajte šećerom u prahu. Poslužite uz marmeladu ili drugi slatki namaz.

JELOVNIK br. 3 (Arsen i Željan)

Srdela na tri načina

Srdela 40 komada

Prezla

Jaja 2 kom

Maslinovo ulje

Kapula 0,5 kg

Motar

Kapar

Češnjak 1 glavica

Lovor

Brašno oštro 0,2 kg

Vinski ocat

Cherry rajčice 0,5 kg

Rikula 0,1 kg

Na svaki tanjur poslužiti 2 pohane srdele,2 srdele u marinadi i 2 frigane srdele. Pohanu srdelu rastvoriti, izvaditi kosti i pohati u brašnu, jajima i prezli. 2 srdele ispeći, ohladiti i staviti u marinadu (marinada: vinski ocat, maslinovo ulje, kapula, češnjak, motar, kapar, lovor). 2 srdele frigati u komadu. Uz srdele poslužiti cerry rajčice i salatu rikulu.

Fettuccine s jastogom

Jastog 6 komada cca 30 dg

Pelati 0,5 L

Češnjak

Bijelo vino

Sviježi ružmarin

Tijesto za fettuccine:

Glatko brašno 0,200 kg

Oštro brašno 0,200 kg

Jaja 4 kom

Sol

Maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju popržiti očišćenog jastoga sa ljušturom. Zaliti bijelim vinom. Dodati češnjak, pellate kuhati do željne teksture, začiniti. U to ukuhati tjesteninu koju smo prethodno napravili.

Rafioli

Tijesto:

70 dag oštrog brašna

praška za pecivo

20 dag putra

3 jaja

2 žumanjka

6 dag šećera

Sol

Mlijeko po potrebi

Krema:

4 jaja

20 dag šećera

40 dag badema, malo prepečenih pa samljevenih

1 žlica rakije

3 žlice maraskina

Muškatni oraščić

Cimet

Narančina i limunova korica

5-6 dag natrgane čokolade za kuhanje

Malo ruma

Rakija (lozovača, kruška)

Kristalni šećer

Priprema:

Za tijesto - u brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće putra, dodajte jaja, žumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom te ostavite neka počiva u hladnjaku dok pripremate kremu.

Za kremu - jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe (možete pola badema prepržiti u suhoj tavici, da budu aromatičniji, pa kad se ohlade, sameljite ih sa ostalim bademima u blenderu), limunovu i narančinu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. Možete dodati i ostatak od onih 2 bjelanjaka od tijesta da ih iskoristite.

Tijesto premiješate i razvaljajte na 2 - 3 mm.

Dva su načina kako možete oblikovati rafiole:

1. stavljajte na tijesto filu žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole). Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je fila pokrivena. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s filom, pa ukrasnim kotačićem oblikujte rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i filu. Ili...

2. izrežite krugove okruglim kalupićem za krafne ili čašom, stavljajte na njih malo file, rub rafiola namažite pomoću kista bjelanjkom da se bolje slijepe i preklopite krugove te im rub stisnite vilicom da ih ukrasite i učvrstite stiskanje.

Rafiole slažite na masni papir na lim i pecite na temperaturi od 180C oko 20 minuta (moraju ostati svijetle boje). Pečene rafiole odmah premažite s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer