JELOVNIK br. 1 (Moira i Zdravko)
Kuhani goveđi jezik, žganci sa hrenom i uljem od oraha
Goveđi dimljeni jezik 1 kom
Palenta 0,500 kg
Sviježi hren 1 kom
Ulje od oraha 2 dcl
Mileram 0,500 L
Maslac 0,200 kg
Goveđi jezik čim prije staviti u toplu vodu da se kuha. Kad je kuhan, očistimo ga od ovojnice, narežemo na srednje debele ploške te serviramo uz palentu u koju smo dodali svježe ribani hren, maslac i pri kraju mileram. Kad je jelo servirano, prelijemo uljem od oraha (pazimo da ne pretjeramo).
Juneće srce pirjano sa cherry rajčicom i Franovkom i prilog špecli
Juneće srce 2 kom
Cherry rajčice 2,000 kg
Frankovka Belje vino 1 boca
Crveni luk 3 glavice
Češnjak 1 glavica
Sviježi peršin (korijen i list) 2 kom
Jaja 6 kom
Mlijeko 1 L
Brašno
Začini
Maslac
Od jaja, mlijeka i brašna i začina napravimo špecle i skuhamo. Kad su špecle gotove, presortiramo ih na maslacu i serviramo u srce. Juneće srce očistimo i obrežemo od masnoće i od žila, narežemo sirovo na komade kako smo predvidjeli servirati, uvaljamo u brašno, zapržimo na maslinovom ulju, izvadimo na tanjur te na masnoći zapržimo povrće. Podlijemo frankovkom, začinimo, dodamo srce da se pirja te na kraju umak po želji. Izblendamo kroz cjedilo, propasiramo, dodamo malo maslaca, prokuhamo, prelijemo preko srca te završimo sitno sjeckanim peršinom.
Kolač od kiselog vrhnja
Za tijesto:
200g mekog maslaca
135 g šećera
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
4 jaja
oko 2 žličice naribanog limuna kora
5 žlica soka od limuna
1 prstohvat soli
Za preljev:
5 šalica kiselog vrhnja po 250 g
2 jaja
125 g šećera
5 žlice gustina
1 žličica korice limuna
3 žlice soka od limuna
Za posipanje: cimet i šećer
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 C. Miksajte maslac sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postane pahuljasta smjesa. Postupno dodavati jaja , koricu limuna i limunov sok i sve dobro pomiješajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i dodajte u zdjelu s jajima i miješati dok ne dobijete glatko tijesto.
Rasporedite tijesto ravnomjerno u prethodno nauljeni i posuti brašnom pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na drugoj polici odozdo oko 20 minuta. U međuvremenu, pomiješajte za preljev kiselo vrhnje sa šećerom, koricom limuna i sokom, jajima i gustinom.
Nakon 20 minuta pečenja prelijte preljev po tijestu i pecite još 10 minuta. Izvadite kolač iz pećnice, ostavite da se kratko ohladi i pospite sa smjesom od cimeta i šećera.
JELOVNIK br. 2 (Sanja i Morena)
Svinjski mozak na mladom luku s jajima
Svinjski mozak 1,000 kg
Svinjska mast 0,300 kg
Mladi luk 0,500 kg
Jaja 12 kom
Sol
Papar
Na svinjskoj masti, zapržimo mladi luk, svinjski mozak dobro očistimo od žila te ga usitnimo, ne prejako. Dodamo ga na luk, zapečemo, začinimo te dodamo trajbana jaja.
Kolinjski paprikaš (svinjsko meso, svinjska jetra i bubrezi), prilog pire krumpir i pečena paprika na salatu
Svinjska vratina bez kosti 0,800 kg
Svinjska jetra 0,500 kg (skinuti opnu i odstraniti žile)
Svinjski bubreg 2 kom
Crveni luk 5 kom
Češnjak 1glavica
Crvena paprika dimljena
Sol
Papar
Brašno
Vino
Krumpir 2 kg
Vrhnje za kuhanje 3 dcl
Mlijeko 3 dcl
Maslac 0,2000 kg
Svinjska mast 0,200 kg
Paprika crvena za peći 6 kom
Jabučni ocat 1/2 dcl
Svinjsku vratimo narežemo na kocke, svinjsku jetru na ploške, bubrege prerežemo na pola te očistimo od mokraćnih kanala, prokuhamo ih 5 min u posoljenoj vodi te ih također narežemo. Od navedenih sastojaka napravimo paprikaš sa povrćem. Pri kraju zgusnemo sa razmućenim brašnom. Od krumpira napravimo pire, papriku pečemo u pećnici na jakoj temperaturi, očistimo od kožice te ju začinimo i rashlađenu serviramo.
Medvjeđe šape
Za ovaj recept najbolje je uzeti neku posudu za odmjeravanje količina kao npr. šalicu od bijele kave.
3 šalice brašna
1/4 vrećice praška za pecivo
1 šalica šećera
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica svinjske masti
1 jaje
1-2 žlice meda
vanilija
šećer u prahu
Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite da odstoji oko 1/2 sata na hladnom mjestu.
Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namaži te svinjskom masti, pospite brašnom i punite tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pecite na temperaturi od 220C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadite ih vruće iz kalupa i uvaljajte u šećerni prah.
JELOVNIK br. 3 (Martin i Kristijan)
Štruklji na juhu s prepečenim lukom i dimljenom paprikom
Brašno 2 kg – na setu
Crveni luk 3 glavice
Sviježi sir za štrukle dobro ocijeđeni 1,500 kg
Jaja 8 kom
Svinjska mast 0,300 kg
Sol
Dimljena paprika
Papar
Mileram 0,500 kg
U sir dodamo sol, jaja i po potrebi milerama. Od brašna, ulja soli, jaja i mlačne vode zamijesimo tijesto, pouljimo, pokrijemo prozirnom folijom te pustimo da se odmori. Tijesto razvaljamo, nafilamo sirom te napravimo male štrukle. Na svinjskoj masti zapržimo sitno sjeckani crveni luk, podlijemo vodom, kad prokipi dodamo dimljenu papriku i soli, razmućeni mileram te ukuhamo sirove štrukle. Nakon 10 min možemo servirati.
Faširanci od svinjetine punjeni prepeličjim jajem, prilog krpice sa zeljem
Sitno mljevena svinjetina 0,800 kg
Prepeličja jaja 10 kom
Češnjak 1 glavica
Friško zelje 1 glavica
Peršin list 1 vezica
Prezle 0,200 kg
Stari kruh 0,500 kg
Mlijeko 0,500 L
Ulje 1 L
Crveni luk 2 glavice
Prepeličja jaja skuhamo u slanoj i octenoj vodi, ogulimo ih od ljuske. Stari kruh prelijemo vrućim mlijekom, dobro ga usitnimo te dodajemo na sitno mljevenu svinjetinu koju smo začinili, dodali preprženi crveni luk i češnjak, jaja i sjeckani peršin. Napravimo kompaktnu smjesu, radimo okruglice cca 10 dag, u sredinu utisnemo prepeličje jaje, uvaljamo u prezle te pržimo u masti. Kod serviranja faširnac prerežemo na pola kako bi vidjeli prepeličje jaje. Na ostatku crvenog luka kojeg pržimo do smeđeg, lagano pošećerimo, ne prejako, dodamo rezano zelje, začinimo te ispečemo zelje također jače. Na kraju dobro popaprimo i dotjeramo okus.
Od brašna, jaja, soli i vode zamijesimo tijesto, razvaljamo, narežemo krpice, kuhamo u slanoj vodi te direktno iz vode dodajemo na zelje. Promiješamo, dotjeramo okus, podlijemo sa malo vode di se kuhalo tijesto kako nam ne bi bilo presuho te serviramo uz faširance.
Schnenokle
Sastojci:
1 l mlijeka
4 jaja
5 žlica šećera
1 mahuna vanilije i 1 vanili šećer
Dvije žlice brašna
Priprema:
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Žumanjke ostaviti po strani, a bjelanjke umutiti mikserom u čvrsti snijeg. Prokuhati mlijeko u većoj posudi. U vruće mlijeko žlicom vaditi i spuštati veće komade bjelanjaka. Nakon pola minute okrenuti ih na drugu stranu, kuhati još tridesetak sekundi pa izvaditi uz pomoć žičane hvataljke u posudu u kojoj će se šnenokle poslužiti. Odjednom ćete moći skuhati najviše pet do šest žlica bjelanjaka pa ćete postupak morati ponavljati dok ih sve ne potrošite.
Kada ste gotovi s kuhanjem, iz mlijeka u kojem ste kuhali pažljivo izvaditi sve one sitne ostatke bjelanjaka (možete ga i procijediti). Umiksati žumanjke, šećer, vaniliju i vanilin šećer, dodati brašno i dio mlijeka. Ukuhati sve skupa u ostatak mlijeka pa uz miješanje penjaćom kuhati par minuta. Krema je gotova kada se počne zgušnjavati i kada bude ravnomjerno žuta i sjajna. Vrućom kremom preliti skuhane bjelanjke, ohladiti i poslužiti u manjim zdjelicama. Po želji posipati čokoladnim mrvicama ili naribanom čokoladom.