Ostalo

Gastro prijedlog za dugi vikend a la Špiček

Još je samo dva tjedna do finala četvrte sezone. No, dok čekamo 11. svibnja i proglašenje pobjednika, možemo uživati u tri jelovnika chefa Tomislava Špičeka koji savršeno mogu poslužiti kao ideja za dugi, prvomajski vikend.

Press
28.04.2017 12:28

JELOVNIK br. 1 (Moira i Zdravko)

Kuhani goveđi jezik, žganci sa hrenom i uljem od oraha

Goveđi dimljeni jezik 1 kom

Palenta 0,500 kg

Sviježi hren 1 kom

Ulje od oraha 2 dcl

Mileram 0,500 L

Maslac 0,200 kg

Goveđi jezik čim prije staviti u toplu vodu da se kuha. Kad je kuhan, očistimo ga od ovojnice, narežemo na srednje debele ploške te serviramo uz palentu u koju smo dodali svježe ribani hren, maslac i pri kraju mileram. Kad je jelo servirano, prelijemo uljem od oraha (pazimo da ne pretjeramo).

Juneće srce pirjano sa cherry rajčicom i Franovkom i prilog špecli

Juneće srce 2 kom

Cherry rajčice 2,000 kg

Frankovka Belje vino 1 boca

Crveni luk 3 glavice

Češnjak 1 glavica

Sviježi peršin (korijen i list) 2 kom

Jaja 6 kom

Mlijeko 1 L

Brašno

Začini

Maslac

Od jaja, mlijeka i brašna i začina napravimo špecle i skuhamo. Kad su špecle gotove, presortiramo ih na maslacu i serviramo u srce. Juneće srce očistimo i obrežemo od masnoće i od žila, narežemo sirovo na komade kako smo predvidjeli servirati, uvaljamo u brašno, zapržimo na maslinovom ulju, izvadimo na tanjur te na masnoći zapržimo povrće. Podlijemo frankovkom, začinimo, dodamo srce da se pirja te na kraju umak po želji. Izblendamo kroz cjedilo, propasiramo, dodamo malo maslaca, prokuhamo, prelijemo preko srca te završimo sitno sjeckanim peršinom.

Kolač od kiselog vrhnja

Za tijesto:

200g mekog maslaca

135 g šećera

200 g brašna

2 žličice praška za pecivo

4 jaja

oko 2 žličice naribanog limuna kora

5 žlica soka od limuna

1 prstohvat soli

Za preljev:

5 šalica kiselog vrhnja po 250 g

2 jaja

125 g šećera

5 žlice gustina

1 žličica korice limuna

3 žlice soka od limuna

Za posipanje: cimet i šećer

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 C. Miksajte maslac sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postane pahuljasta smjesa. Postupno dodavati jaja , koricu limuna i limunov sok i sve dobro pomiješajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i dodajte u zdjelu s jajima i miješati dok ne dobijete glatko tijesto.

Rasporedite tijesto ravnomjerno u prethodno nauljeni i posuti brašnom pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na drugoj polici odozdo oko 20 minuta. U međuvremenu, pomiješajte za preljev kiselo vrhnje sa šećerom, koricom limuna i sokom, jajima i gustinom.

Nakon 20 minuta pečenja prelijte preljev po tijestu i pecite još 10 minuta. Izvadite kolač iz pećnice, ostavite da se kratko ohladi i pospite sa smjesom od cimeta i šećera.

JELOVNIK br. 2 (Sanja i Morena)

Svinjski mozak na mladom luku s jajima

Svinjski mozak 1,000 kg

Svinjska mast 0,300 kg

Mladi luk 0,500 kg

Jaja 12 kom

Sol

Papar

Na svinjskoj masti, zapržimo mladi luk, svinjski mozak dobro očistimo od žila te ga usitnimo, ne prejako. Dodamo ga na luk, zapečemo, začinimo te dodamo trajbana jaja.

Kolinjski paprikaš (svinjsko meso, svinjska jetra i bubrezi), prilog pire krumpir i pečena paprika na salatu

Svinjska vratina bez kosti 0,800 kg

Svinjska jetra 0,500 kg (skinuti opnu i odstraniti žile)

Svinjski bubreg 2 kom

Crveni luk 5 kom

Češnjak 1glavica

Crvena paprika dimljena

Sol

Papar

Brašno

Vino

Krumpir 2 kg

Vrhnje za kuhanje 3 dcl

Mlijeko 3 dcl

Maslac 0,2000 kg

Svinjska mast 0,200 kg

Paprika crvena za peći 6 kom

Jabučni ocat 1/2 dcl

Svinjsku vratimo narežemo na kocke, svinjsku jetru na ploške, bubrege prerežemo na pola te očistimo od mokraćnih kanala, prokuhamo ih 5 min u posoljenoj vodi te ih također narežemo. Od navedenih sastojaka napravimo paprikaš sa povrćem. Pri kraju zgusnemo sa razmućenim brašnom. Od krumpira napravimo pire, papriku pečemo u pećnici na jakoj temperaturi, očistimo od kožice te ju začinimo i rashlađenu serviramo.

Medvjeđe šape

Za ovaj recept najbolje je uzeti neku posudu za odmjeravanje količina kao npr. šalicu od bijele kave.

3 šalice brašna

1/4 vrećice praška za pecivo

1 šalica šećera

2 šalice mljevenih oraha

1 šalica svinjske masti

1 jaje

1-2 žlice meda

vanilija

šećer u prahu

Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite da odstoji oko 1/2 sata na hladnom mjestu.

Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namaži te svinjskom masti, pospite brašnom i punite tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pecite na temperaturi od 220C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadite ih vruće iz kalupa i uvaljajte u šećerni prah.

JELOVNIK br. 3 (Martin i Kristijan)

Štruklji na juhu s prepečenim lukom i dimljenom paprikom

Brašno 2 kg – na setu

Crveni luk 3 glavice

Sviježi sir za štrukle dobro ocijeđeni 1,500 kg

Jaja 8 kom

Svinjska mast 0,300 kg

Sol

Dimljena paprika

Papar

Mileram 0,500 kg

U sir dodamo sol, jaja i po potrebi milerama. Od brašna, ulja soli, jaja i mlačne vode zamijesimo tijesto, pouljimo, pokrijemo prozirnom folijom te pustimo da se odmori. Tijesto razvaljamo, nafilamo sirom te napravimo male štrukle. Na svinjskoj masti zapržimo sitno sjeckani crveni luk, podlijemo vodom, kad prokipi dodamo dimljenu papriku i soli, razmućeni mileram te ukuhamo sirove štrukle. Nakon 10 min možemo servirati.

Faširanci od svinjetine punjeni prepeličjim jajem, prilog krpice sa zeljem

Sitno mljevena svinjetina 0,800 kg

Prepeličja jaja 10 kom

Češnjak 1 glavica

Friško zelje 1 glavica

Peršin list 1 vezica

Prezle 0,200 kg

Stari kruh 0,500 kg

Mlijeko 0,500 L

Ulje 1 L

Crveni luk 2 glavice

Prepeličja jaja skuhamo u slanoj i octenoj vodi, ogulimo ih od ljuske. Stari kruh prelijemo vrućim mlijekom, dobro ga usitnimo te dodajemo na sitno mljevenu svinjetinu koju smo začinili, dodali preprženi crveni luk i češnjak, jaja i sjeckani peršin. Napravimo kompaktnu smjesu, radimo okruglice cca 10 dag, u sredinu utisnemo prepeličje jaje, uvaljamo u prezle te pržimo u masti. Kod serviranja faširnac prerežemo na pola kako bi vidjeli prepeličje jaje. Na ostatku crvenog luka kojeg pržimo do smeđeg, lagano pošećerimo, ne prejako, dodamo rezano zelje, začinimo te ispečemo zelje također jače. Na kraju dobro popaprimo i dotjeramo okus.

Od brašna, jaja, soli i vode zamijesimo tijesto, razvaljamo, narežemo krpice, kuhamo u slanoj vodi te direktno iz vode dodajemo na zelje. Promiješamo, dotjeramo okus, podlijemo sa malo vode di se kuhalo tijesto kako nam ne bi bilo presuho te serviramo uz faširance.

Schnenokle

Sastojci:

1 l mlijeka

4 jaja

5 žlica šećera

1 mahuna vanilije i 1 vanili šećer

Dvije žlice brašna

Priprema:

Razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Žumanjke ostaviti po strani, a bjelanjke umutiti mikserom u čvrsti snijeg. Prokuhati mlijeko u većoj posudi. U vruće mlijeko žlicom vaditi i spuštati veće komade bjelanjaka. Nakon pola minute okrenuti ih na drugu stranu, kuhati još tridesetak sekundi pa izvaditi uz pomoć žičane hvataljke u posudu u kojoj će se šnenokle poslužiti. Odjednom ćete moći skuhati najviše pet do šest žlica bjelanjaka pa ćete postupak morati ponavljati dok ih sve ne potrošite.

Kada ste gotovi s kuhanjem, iz mlijeka u kojem ste kuhali pažljivo izvaditi sve one sitne ostatke bjelanjaka (možete ga i procijediti). Umiksati žumanjke, šećer, vaniliju i vanilin šećer, dodati brašno i dio mlijeka. Ukuhati sve skupa u ostatak mlijeka pa uz miješanje penjaćom kuhati par minuta. Krema je gotova kada se počne zgušnjavati i kada bude ravnomjerno žuta i sjajna. Vrućom kremom preliti skuhane bjelanjke, ohladiti i poslužiti u manjim zdjelicama. Po želji posipati čokoladnim mrvicama ili naribanom čokoladom.