Kažu da, gdje god da pođete, obavezno morate probati lokalnu kuhinju, da okusite hranu koju do tada niste jeli, a za neku niste ni čuli. Tek tada ćete u potpunosti doživjeti niz boja i okusa druge kulture i običaja
Ljubitelji hrane vole ići u zemlje poput Tajlanda, gdje hrana obično obiluje jakim okusima češnjaka i čilija, te poneka sadrže sok od limete, korijander i limunsku travu koji jelima daju karakterističan štih, kao i legendarni riblji umak te krema od račića. U Kini osim elitnih restorana izrazito su popularni ulični štandovi s prepoznatljivim rolicama, tjesteninom i rižom, dok indijska gastronomija mijenja oblik kako se krećete po gradovima i regijama. Međutim, temelj svih jela je riža na jugu i kruh roti na sjeveru zemlje, uz što obično ide mahunarka dhal, povrće i umak chutney, kao i riba.
Indonezijska i malezijska kuhinja velika su mješavina raznih utjecaja, od kineskog i portugalskog do indijskog jer su razni kolonizatori sa sobom su donosili sastojke i kulinarske recepte. Mnogi japanski restorani usredotočili su se na specijalizirana jela kao što su yakitori – ražnjići od piletine ili povrća, sushi i sashimi (sirova riba), tempura (lagano prženi sastojci) i rezanci. Osjećaj za miješanje raznih prehrambenih navika u meksičkoj kuhinji najbolje dolazi do izražaja na proslavama. Konstanta su, međutim, jela na bazi kukuruza i graha te tortilje posluženi pod imenima tacos, enchiladas, questadillas...