Ostalo

Gljivama do optimalnog zdravlja: Zašto trebate jesti šampinjone

RTL
10.05.2016 17:50

Šampinjoni su najčešće uzgajane gljive u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Možete ih prepoznati po čvrstom mesu i okruglom klobuku.Karakterizira ih blagi okus i miris zbog čega su prikladne za razne kulinarske kombinacije.

Šampinjoni su niskokalorična namirnica. Sto grama šampinjona ima samo 26 kalorija. One su bogate proteinima i vlaknima, ali i raznim vitaminima i mineralima. Šampinjoni sadrže vitamine D, C, B, E i A te dosta cinka, željeza, kalija, selena, magnezija i fosfora. Ove gljive će vas opskrbiti svim potrebnim hranjivim tvarima i predstavljaju jeftin način da se zdravije hranite.

No što točno šampinjoni mogu učiniti za vaše zdravlje? Evo nekoliko zdravstvenih dobrobiti od konzumiranja šampinjona:

Čuvaju srce

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu, ali konzumiranje šampinjona može pomoći u zaštiti srca i krvnih žila. Naime, rezultati istraživanja, objavljenog u časopisu "Nutrition Journal" 2010. godine, pokazuju da šampinjoni sprječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti te smanjuju kolesterol i reguliraju krvi tlak.

Jačaju imunitet

Šampinjoni su bogati mineralom selenom i antioksidansima. Manjak selena u organizmu rezultira većim rizikom od gripe. U osnaživanju imuniteta također pomažu i vitamini B skupine, koji se nalaze u velikim količinama u gljivama.

Antikancerogeno djelovanje

U lipnju 2010. godine, odjel biljne patologije na sveučilištu Penn State je objavio izvještaj u kojem se navodi da šampinjoni pomažu u liječenju raka dojke, debelog crijeva i prostate. Prema studiji iz časopisa "Cancer Research" iz prosinca 2006. konzumacija 1/2 šalice šampinjona dnevno može zaustaviti rast tumora dojke.

Kupovina i čuvanje

Šampinjoni su dostupni su tijekom cijele godine. Možete ih kupiti svježe ili konzervirane. Prilikom kupovine svježih gljiva pazite da budu čvrste na dodir, bez velikih površinskih oštećenja. Možete ih konzumirati sirove (pazite da su svježi i dobro oprani) ili pak termički obraditi.

Ručak sa šampinjonima nije dobro čuvati za sutra jer gljive oksidiraju i mijenjaju aromu. Također se ne preporuča podgrijavanje jela s gljivama.

Uz sve prednosti za zdravlje, tko može odoljeti šampinjonima? Iskoristite trenutnu akciju u Konzum trgovinama i kupite ove čudotvorne gljive po povoljnoj cijeni.