Ostalo

Gurmanska poslastica koju je teško naći

Baš kao što će Tomislav Špiček reći u sutrašnjoj epiodi, teleće brizle se ne mogu naći u supermarketima, već morate biti 'dobri s mesarom na tržnici'. Vratne i prsne žlijezde sve su manje tražene namirnice, no vrhunske su poslastice za gurmane.

Press
28.02.2016 17:38

Brizle (po njemački), latežini ili žlijezde nježne su teksture i pune okusa. Te gotovo zaboravljene namirnice nekada su bile perjanica panonske i srednjoeuropske gastro scene. Pripremale su se za posebne prilike, za moćnike, kraljeve ili probrane gurmane, a danas ih se vrlo rijetko može naći, i to samo u mesnicama.

Žlijezde se kupuju u paru, no prije obrade se trebaju oprati u hladnoj vodi i očistiti nožićem, škaricama ili prstima od svega što nije dio žlijeda – kožice i otpatke. Neki preporučuju da se žlijezde namaču vodom više sati dok ne pobijele, te da nakon namakanja brizle obrišemo kuhinjskim ručnikom, blanširamo 3-4 min, ohladimo i preko noći ostavimo u hladnjaku opterećenu teretom od 3-4 kg. Naime, ovim postupkom izazvat će se pucanje sitnih žilica, spona koje drže na okupu manje dijelove žlijezde, a pokožica će ostati i spriječiti raspadanje brizle.

Teleće brizle najbolje je pržiti, peći i pohati sa što manje drugih sastojaka. Sutra će i natjecateljima i gledateljima Špiček pokazati dva načina obrade brizli – 'na naglo' s malo masnoće i začina ili s tempura načinom pohanja, uz palentu kao prilog.