Halva - proizvod dobiven aeriranjem smjese šećera, glukoze i sezamovog ulja, odnosno usitnjenog sjemena sezama.
Hamburger - naziv za mesnatu slaninu i nacionalno američko jelo koje se sastoji od goveđeg kosanog odreska pečenog na roštilju, kečapa, luka, majoneze, salate i krastavaca posluženih u posebnom pecivu. Hamburger je naziv i za mesnatu slaninu.
Haringa - ili sleđ je riba iz porodice sleđevki i ima veliku gospodarsku važnost kao industrijska sirovina za preradu u riblje brašno i ulje. Na mjestima ulova konzervira se soljenjem i slaganjem u bačve uz prethodno odvajanje glave s utrobom.
Harissa - ljuta pasta od crvenih čili paprika, češnjaka i maslinovog ulja. Dostupna je u tubi ili u staklenkama.
Hasen pffefer - gusto i jako začinjeno varivo od zečetine.
Haute cuisine - oznaka za francusku kuhinju koju odlikuje veliki broj jelovnika, dugotrajno prigotavljanje jela i obilne porcije hrane.
Hladetina - mesni proizvod koji se priprema najčešće od svinjskog (ili telećeg) mesa, obrezaka glave, začina i dodataka, koji se usitnjeni kuhaju te potom stavljaju u posude čiji oblik hlađenjem poprimaju jer prelaze u želiranu strukturu.
Holandski umak - emulzija maslaca i soka od limuna. Dobiva se pomoću žumanjka koji djeluje kao emulgator. Obično je začinjen sa soli i malo crnog papra ili ljutom paprikom.
Hot dog - originalan naziv za kuhanu hrenovku koja se sa senfom poslužuje u dugom, uskom bijelom pecivu. Prvi puta poslužena je u SAD-u krajem 19. stoljeća.
Hummus - gusti bliskoistočni umak od pasiranog slanutka začinjen limunovim sokom, češnjakom, maslinovim i sezamovim uljem. Obično se servira kao umak.