Ostalo

H kao hladetina

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas vam donosimo pojmove pod slovom H.

Press
10.03.2016 20:12

Halva - proizvod dobiven aeriranjem smjese šećera, glukoze i sezamovog ulja, odnosno usitnjenog sjemena sezama.

Hamburger - naziv za mesnatu slaninu i nacionalno američko jelo koje se sastoji od goveđeg kosanog odreska pečenog na roštilju, kečapa, luka, majoneze, salate i krastavaca posluženih u posebnom pecivu. Hamburger je naziv i za mesnatu slaninu.

Haringa - ili sleđ je riba iz porodice sleđevki i ima veliku gospodarsku važnost kao industrijska sirovina za preradu u riblje brašno i ulje. Na mjestima ulova konzervira se soljenjem i slaganjem u bačve uz prethodno odvajanje glave s utrobom.

Harissa - ljuta pasta od crvenih čili paprika, češnjaka i maslinovog ulja. Dostupna je u tubi ili u staklenkama.

Hasen pffefer - gusto i jako začinjeno varivo od zečetine.

Haute cuisine - oznaka za francusku kuhinju koju odlikuje veliki broj jelovnika, dugotrajno prigotavljanje jela i obilne porcije hrane.

Hladetina - mesni proizvod koji se priprema najčešće od svinjskog (ili telećeg) mesa, obrezaka glave, začina i dodataka, koji se usitnjeni kuhaju te potom stavljaju u posude čiji oblik hlađenjem poprimaju jer prelaze u želiranu strukturu.

Holandski umak - emulzija maslaca i soka od limuna. Dobiva se pomoću žumanjka koji djeluje kao emulgator. Obično je začinjen sa soli i malo crnog papra ili ljutom paprikom.

Hot dog - originalan naziv za kuhanu hrenovku koja se sa senfom poslužuje u dugom, uskom bijelom pecivu. Prvi puta poslužena je u SAD-u krajem 19. stoljeća.

Hummus - gusti bliskoistočni umak od pasiranog slanutka začinjen limunovim sokom, češnjakom, maslinovim i sezamovim uljem. Obično se servira kao umak.