Ostalo

Hrana i lijek: Provjerite zašto avokado smatramo supernamirnicom

RTL
20.05.2016 17:52

Avokado je sigurno jedan od najdragocjenijih darova prirode i u mnogo znanstvenih studija se pokazao kao voćeunikatnog sastava. Avokado potječe iz Centrale Amerike, a danas se koristi širom svijeta. Svrstava se u kategoriju velikog koštunjavog voća jer sadrži samo jednu veliku košticu.

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, odnosno zdravim mastima. Sadrži čak tri puta više kalija od banane, a također je bogat željezom, bakrom, fosforom i magnezijem.

Avokado je ujedno i jedan od najboljih izvora vlakana među voćem. Bogat je vitaminom A, C i E te folnom kiselinom.

Avokado sadrži jako malo šećera i nema natrija.

Zdravstvene dobrobiti

- Avokado je dobar za srce i mozak : Avokado pozitivno utječe na krvne žile i pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Takođersmanjuje i razinu kolesterola u organizmu. Visok udio folne kiseline doprinosi smanjenju rizika od moždanog udara te poboljšava pamćenje.

- Avokado pomaže u borbi protiv raka : Istraživanja su pokazala da je avokado efikasan u prevenciji raka dojkejer sadrži visok udio karotenoida. On je također vrlo dobar izvor luteina, antikancerogene tvari koja je učinkovita u prevenciji raka prostate i bori se protiv bolesti očiju. Nekoliko studija je pokazalo da avokado smanjuje rizik od raka usne šupljine.

- Avokado čuva oči: Avokado sadrži lutein i zeaksantin, koji su od esencijalne važnosti za očuvanje zdravlja očiju.

- Razvoj fetusa: Avokado je bogat folnom kiselinom, koja je važna za sve buduće mame. Avokado će pomoći kod razvoja stanicafetusa.

- Avokado je odličan za kožu : Ulje avokada može ublažiti simptome psorijaze. Svakodnevno korištenje ulja će smanjiti svrbež i ljuštenje kože.

Kupovina, čuvanje i priprema

Pri kupovini, uvijek malo stisnite avokado. Ako osjetite da popušta pritisku, to znači da je sazrio.

Zreli avokado može stajati u hladnjaku pet do sedam dana. Pokušajte ga odmah iskoristiti cijelog, jer se ne preporučuje čuvanje već otvorenog avokada duže od 24 sata.

Ovo egzotično voće možete koristiti u pripremi brojnih jela, a najčešće se koristi u juhama, kao prilog ili u salatama.