Hrana je bilo koja tvar koja apsorpcijom u ljudskom organizmu doprinosi očuvanju njegove homeostaze.
Kada govorimo o hrani i podjeli na njezine sastojke, postoji njezina podjele na ugljikohidrate, bjelančevine, masti, vitamine i minerale. Uz to, postoji podjela na hranu biljnog i životinjskog podrijetla.
(FOTO: Pixabay)
Bitno je u organizam dnevno unijeti dovoljnu količinu svih hranjivih tvari kako bi se tijelo održalo u zdravom stanju. Hrana mora biti raznolika što znači da mora sadržavati sve gore navedene sastojke (ugljikohidrate, bjelančevine, masti, vitamine i minerale).
Tradicionalnaprehranapreporučuje tri obroka dnevno - doručak, ručak i večeru, iako kroz razne vrste dijeta, nastalo je i mnogo oblika hranjenja tijekom dana.
Hrvatske prehrambene smjernice sadrže sljedeće poruke:
- Nemojte jesti previše hrane.
- Jedite cjelovite žitarice i njihove proizvode.
- Jedite pet ili više porcija voća i povrća dnevno.
- Odaberite nemasno meso (npr. perad, kunić) i ribu radije nego crveno meso.
- Uključite u svoju dnevnu prehranu visoko kvalitetna biljna ulja kao što su maslinovo ulje te ulje sjemenki bundeve.
- Ograničite unos slatkiša, zamijenite ih sorašastim i suhim voćem.
- Ograničite unos masti i soli.
- Rasporedite dnevni unos hrane u pet ili šest manjih obroka: doručak, međuobrok, ručak, popodnevni međuobrok i večera.
- Doručak je najvažniji obrok.
- Grickalice treba birati pažljivo – dajte prednost svježem i suhom voću, orašastim plodovima i fermentiranim mliječnim proizvodima, piše Školica pravilne prehrane .
Dakle, hrana treba biti raznolika, jer samo tako tijelu možemo osigurati sve potrebne tvari.