Ostalo

Hrana, lijek i afrodizijak

Počela je sezona divljih šparoga. Dosad su se u supermarketima i na tržnicama mogle naći pitome šparoge koje su puno nježnije i slabijeg okusa.

Press
22.03.2016 16:50

Šparo g e su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju.

Energetska vrijednost stotinu grama šparoga iznosi samo 35 kalorija budući da najveći dio čini voda (93 posto), a 1,7 posto otpada na bjelančevine, 2,6 posto ugljikohidrate i 0,7 posto masti. Obiluju brojnim vitaminima i mineralima, te su izvrsni čuvari našeg zdravlja jer blagotvorno djeluju protiv zatvora, te, između ostalog, olakšaju mamurluk i štite stanice jetre od otrova iz alkohola. Šparoge se od davnina smatraju afrodizijakom ne samo zbog svog falusnog oblika, već i zbog visokog udjela vitamina E, za koji se često zna reći da je vitamin plodnosti budući da stimulira proizvodnju seksualnih hormona.

I pored toliko ljekovitih biljnih preparata koje sadrže ekstrakt šparoge, njena najpoznatija i najpopularnija upotreba je u kulinarstvu. Šparoge se u prehrani koriste od davnih vremena - kultivirali su je stari Egipćani, Grci i Rimljani koji su ih u sezoni jeli svježu, a sušili je da bi je mogli koristiti i preko zime. Postoji obilje recepata diljem svijeta s kuhanom ili na pari omekšanom šparogom. U azijskoj kuhinji najčešće se prže i jedu u kombinaciji s mesom, a u francuskoj kuhinji najčešće se kuhaju u vodi ili na pari i poslužuju s umakom hollandais, maslinovim uljem, rastopljenim maslacem ili parmezanom. Najčešće se jedu pečene na žaru, a koriste se u juhama i umacima.

Kuhaju se u slanoj vodi petnaestak minuta te se dobro ocijede, ohlade i začine maslinovim uljem i limunovim sokom. Prije kuhanja drvenasti, tvrdi dio izdanka šparoge treba baciti, a jestivi su samo mekani, vršni dijelovi koji najbolje odgovaraju u fritaji (šparoge s jajima).