Ostalo

Htio je biti pomorac, a postao vrhunski chef i promotor hrvatske gastronomije

Poznati chef i član žirija showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' u videointervjuu je otkrio tko je kriv" što je postao kuhar, zbog čega se osjeća bogatim te kakvi su Bourdain i Špiček.

Press
15.03.2018 11:15

Da je Mate Janković izuzetno zanimljiv i zahvalan sugovornik, prepoznali su i organizatori Youtube kanala Podcast Inkubator , koji su hvaljenog chefa pozvali u goste u srijedu navečer. Voditelj Marko Petrak u dvosatnom je intevjuu preispitao Matu uzduž i poprijeko o gastronomiji, stanju u državi kada su u pitanju regulative i zakoni, kakvi su Hrvati kuhari i gosti restorana, Michelin zvjezdicama i štošta drugo.

Naravno, momci su se dotakli i poznatog kulinarskog showa RTL-a u kojem Mate ocjenjuje kuhare amatere, ali i Matinih kolega sudaca, Tomislava Špičeka i Ivana Pažanina .

Da biste se mogli baviti televizijskim poslom, trebate biti elokventni i jasno elaborirati svoje teze. Naravno, trebate imati znanja o materiji o kojoj pričate. Televizija ne oprašta, ili jesi ili nisi. Gledanost je lako mjerljiva, ako se sviđaš širem krugu gledatelja, onda je gledanost veća, i obrnuto. I Špiček i Pažanin su osebujni dečki. Špiček je tip koji s pravom ima zahtjevne postulate ponašanja, a koji gledateljima nisu posve shvatljivi. A ja sam, opet, s druge strane, drugačiji od njih obojice. Moramo funkcionirati različito jer bismo gledateljima bili dosadni. U Tri, dva, jedan – kuhaj!" je vrlo opuštena atmosfera, sličniji si samom sebi. Iako i tu ponekad moraš izaći iz komfort zone jer nije lako biti u projektu koji ima 70-ak epizoda, gdje se često događaju slične greške, a ti koristiš isti set rečenica. Zato ih ja uvijek malo preformuliram, ali i dalje ostaju tako da kandidatima bude jasno o čemu pričam... na to strahovito pazim, da iskoristim različite metafore", kazao je Mate, rodom iz Rijeke, koji se gastronomijom bavi od svoje 14. godine.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Već sam tada znao da želim biti kuhar. Zapravo sam htio biti pomorac zato što bi mi to omogućavalo da putujem i istražujem. No, u posjet nam je došao obiteljski prijatelj koji me zapravo usmjerio u zanimanje kuhara, što mi je u konačnici omogućilo da živim izvan Hrvatske, puno putujem i zbog toga sam jako bogat... Biti profesionalan kuhar je, da se razumijemo, vrlo težak posao. Non-stop si u pokretu, na nogama. A s druge strane, u glavi ti se konstantno roje nove ideje. Ako neko vrijeme nisi u kuhinji, onda ti čak i višesatno stajanje postaje naporno. To je kao da Usain Bolt ne trenira šest mjeseci, pa kad potrči prvi put nakon pauze, sigurno nije jednako brz kao dok je u treningu tri mjeseca", rekao je Mate, koji je proputovao pola svijeta, ali i živio nekoliko godina na Bermudama , te probao sve i svašta. Na pitanje koliko bi novca dao za fini obrok, Mate je izjavio kako je za dobru hranu spreman dati onoliko koliko ima, ali i da je ponekad 20$ previše ako je hrana loša.

Vjerujemo da Anthony Bourdain nije imao problema s hranom kada ga je ugostio Mate. Proveli su nekoliko dana u Hrvatskoj, jeli i pili samo vrhunske stvari, a opet, Amerikanac je na našeg chefa ostavio izuzetan dojam.

Bourdain je privatno, kada se ugase kamere, vrlo smiren i tih tip. Zna sačuvati energiju kada se kamere upale. On taj svoj show radi 250 dana u godini i zna što i kako funkcionira kada je na putu. Tako to rade profesionalci, čiju emisiju gleda 120 milijuna ljudi diljem svijeta", otkriva Mate, koji, između ostalih poslova i potencijalnih prilika, već duže vrijeme razmišlja o vlastitom regionalnom TV putopisu.