Sendviči su omiljeno i svakodnevno jelo u svim svjetskim kulturama. Dolaze u raznim oblicima i formama, od jednostavnih hot dogova , tosteva i burgera , pa do gyrosa i falafela . No, svi oni imaju jednog pretka.
Legenda kaže da je John Montague, četvrti grof od Sandwicha, kartajući jedne večeri 1762. godine zadužio svijet ovim slučajnim izumom kada je zatražio da mu se donese pečena govedina složena između dva komada kruha, kako bi neometano mogao kartati dok jede i pritom ne umrljati sebe i karte.
Vrijeme je učinilo svoje, pa je ovaj obrok pripremljen nabrzaka, postao svakidašnji dio moderne gastronomije. Dakako, u posljednje su vrijeme na cijeni su oni sendviči koji sadrže nešto više od šnite salame i dvije kriške kruha. Sve zavisi o tome što stavite u njega.
Sendvič može biti bogat zdravim vlaknima, vitaminima, proteinima i ugljikohidratima. Povrće, integralni kruh sa sjemenkama, pa čak i mahunarke i voće dobar su odabir. Pripazite na količine umaka u kojima je majoneza ili maslac, te ga radije premažite domaćim pestom ili tankim slojem voćnog pekmeza za slatko-slanu senzaciju.
I Tihana i Nikola , natjecatelji u showu 'Tri, dva, jedan –kuhaj!' , koristit će ove savjete i prvog dana moderne kuhinje pripremit će burgere od ananasa i manga . Hoće li se ta mesno-voćna kombinacija svidjeti žiriju, doznat ćemo večeras u 21 sat na RTL-u !