Engleski pisac i poetičar Leigh Hunt,koji je živio na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće jednom je napisao "Ako ikada izgubite temu za konverzaciju, pokrenite temu hrane."
Hrvatska, koja možda je mala usporedimo li je s ostalim europskim državama, ima veliku jezičnu raznolikost. Razlog tome je geografska pozicija, zbog koje smo bili izloženi nebrojenim drugim kulturama - talijanskoj, turskoj, njemačkoj i mađarskoj. Upravo zato smo odlučili napraviti popis najzanimljivijih pojmova koje ponekad uzrokuju veliku zbunjenost u kuhinji.
Ono čime se grabi juha - Dalmacija : kaciola, kutal, kačola ili kačica
Zagorje i Zagreb: šeflja, šefla, šefijca, palj
Ono što stavite djetetu oko vrata da se ne uprlja kada jede : Dalmacija : babarin, baverin
Zagorje i Zagreb : slinček ili partek
Ono iz čega jedete hranu - Dalmacija : pijat
Zagorje i Zagreb : tanjur
Ukusno povrće crvene boje - Dalmacija : pomidor, poma
Zagorje i Zagreb : paradajz
Osvježujuća ljetna voćka - Dalmacija : čentrun, čatrun
Zagorje i Zagreb : lubenica
Ono na čemu se riba namjernica -Dalmacija : gratakaža
Zagorje i Zagreb: ribež, ribeš
Njime se začinjava salata -Dalmacija : kvasina
Zagorje i Zagreb : ocat
Pribor za jelo – Dalmacija : pinjur
Zagorje i Zagreb : vilica
Ljetno povrće za salatu -Dalmacija : kukumar
Zagorje i Zagreb : vugorek, krastavac
Oćekujemo i vaše prijedloge!