Ostalo

Idealna i za početnike

Slastičarska krema ili creme patissiere, kako se zove na svom materinskom" francuskom jeziku jedna je od najosnovnijih vrsta krema.

Press
21.04.2016 15:12

Svaka krema mora imati dvije karakteristike, a to su slatkoća i kremasta tekstura koja ne smije biti ni tekuća, ni kruta. Slastičarska krema služi za izradu slatkih delicija, a svojim izgledom i okusom na prvu podsjeća na puding od vanilije. Zbog toga bi se moglo reći da je ona osnovna krema u pripremi slastica, ali to ne znači da je dosadna jer ju možemo jesti i kao zasebni desert, bez dodatnih tijesta.

Ova se krema jednostavno i brzo priprema te je zbog toga odlična za početnike. Slastičarska krema može se mazati na razna tijesta, krostate ili torte, njome se mogu puniti princes krafne ili pak kremšnite. Izvrsna je za serviranje i zasebno, uz tučeno vrhnje ili svježe voće po izboru.

Namirnice s kojima se ova jednostavna i fina krema priprema svi uvijek imamo kod kuće, pa je izvrstan izbor kada želimo napraviti nešto slatko i na brzinu. Za pripremu će biti potrebno 500 mL mlijeka, 100 g šećera, četiri žumanjka i 50 g brašna. Za kremastiji izgled i puniji okus možete dodati i dvije žlice maslaca. Najvažniji sastojak slastičarske kreme je vanilija. Najbolje je iskoristiti pola štapića vanilije ili jednu žlicu ekstrakta, ali može poslužiti i 20 g vanilin šećera.

Kada kremu skuhate, nemojte ju hladiti u loncu u kojem se kuhala, već ju prebacite u čistu zdjelu. Ako vaša krema ima grudice od brašna ili žumanjka, problem riješite tako da ju procijedite kroz cjediljku. Kada se krema ohladi na sobnu temperaturu, prebacite ju u hladnjak na barem još dva sata. Krema u hladnjaku može stajati i do dva dana.

Poslužite ju uz omiljeno tijesto ili svježe voće.