Ostalo

Idealno jelo za sve koji vole ljuto

Ovo pikantno jelo već se desetljećima često poslužuje u restoranima. Nije ga teško napraviti kod kuće, no obavezno morate imati zeleni papar jer bilo koji drugi neće dočarati pravi, ljuti okus ovoga jela.

Press
27.10.2017 10:41

Biftek se može pripremiti na nekoliko različitih načina, no najčešće se poslužuje s nekom vrstom umaka. Jedan od omiljenih je onaj od zelenog papra , vrlo intenzivnog okusa pa se stoga ne preporučuje onima koji ne vole pikantna jela.

Kako biste dobili specifičan okus ove delicije, potrebno je koristiti sušeni papar u zrnu i onaj iz staklenke. Naime, grubo izmrvljenim komadima zrna papra prekrit ćemo juneće odreske, dok će nam onaj iz staklenke biti potreban za umak. Kratko se vrijeme prži na masnoći od pečenog mesa, a potom prelije konjakom. Nakon što se ugasi vatra od flambiranja, u tavu se stavi mesni temeljac. Dobiveni umak se poslužuje preliven preko mesa.

Profesionalni kuhar i član žirija u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', Mate Janković , objasnio je natjecateljima Tihani i Nikoli na koja se dva načina najčešće priprema ovo internacionalno jelo.

Postoje dvije škole pripreme bifteka u zelenom papru. Prva je da se izmrvljeni papar stavi na dasku, te njime dobro natrlja biftek tako da svakim zalogajem osjećaš taj papar. Nemojte se bojati da će papar zagorjeti na vrućoj tavi. Drugi je pristup da se prvo biftek ispeče u tavi, potom se prelije temeljcem, stavi papar, Wochester, malo senfa i začinskog bilja ako želite. Ali se s vrhnjem ne bi trebalo zgotovljavati jer za to nema potrebe. U konačnici, sve ovisi – sto ljudi, sto restorana, sto različitih recepata... Međutim, vrhnje je zapravo najgori savjetnik u ovom umaku jer će se dogoditi upravo ono što se dogodilo vama – zgrudalo je smjesu", istovremeno je objasnio kako se priprema peffer-biftek, ali i prokomentirao Tihaninu i Nikolinu verziju bifteka u umaku od zelenog papra.