Ostalo

Isprobajte jednostavno tradicionalno jelo

Pražetina tradicionalno dolazi iz Turopolja te je vrlo slična omletu, ali okusom malo podsjeća na palačinke.

Press
17.05.2016 13:00

Ovo tradicionalno jelo u Turopolju se sprema od davnina, a uglavnom se pripremalo prije napornih fizičkih poslova, kao što su rad u polju, kopanje vinograda, košnja ili žetva. Pražetinu možete poslužiti samu uz kruh ili s rajčicama, paprikama, špekom ili kobasicama.

Za pripremu pražetine za četiri osobe potrebno vam je šest jaja, kukuruzno brašno, 6 - 8 decilitra mlijeka, sol i malo masti. Jaja se razmute u posudi, te im se doda šest malih žličica kukuruznog brašna i jedna žličica ili tri prstohvata soli. Smjesu dobro pomiješati te u nju dolijevati mlijeko. Ne treba doliti svo pripremljeno mlijeko jer će se s onim mlijekom koje ostane kasnije isprati posuda, kako se dio smjese ne bi bacio.

U tavi zagrijati mast, dovoljno je staviti količinu da pokrije dno. Na vruću mast naglo izliti smjesu, a u zdjelicu dodati ostatak mlijeka, s njim pokupiti ostatak smjese te sve preliti u tavu. Smjesu miješati polako, da se ne stvore grudice, između 10 i 15 minuta. Jelo možete servirati u tavi, kako se to i tradicionalno radilo.

Ukoliko su vam omlet i kajgana pomalo dosadili, onda je pražetina izvrsna zamjena za njih. Uživajte u okusima Turopoljskog kraja.

Dobar tek!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.