Ostalo

Isprobajte ove recepte i obogatite svoja jela kremastim umacima od šampinjona

RTL
13.05.2016 12:41

Donosimo vam tri odlična recepta za umake od gljiva s kojima ćete obogatiti svako jelo s tjesteninom ili rižom. Zasitno, a jeftino i ukusno. Pa krenimo...

Kremasti umak od gljiva

- 600 grama šampinjona, narezanih

- 1 žlica maslinovog ulja

- 150 ml crnog vina

- 60 ml vrhnja za kuhanje

- sol

- papar

Zagrijte ulje u tavi i dodajte šampinjone . Pirjajte na srednje jakoj vatri oko četiri minute. Dodajte sol i papar. Promiješajte i ulijte vino u tavu. Poklopite i ostavite deset minuta pokriveno. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, dobro promiješajte i kuhajte još dvije minute. Poslužite uz tjesteninu ili rižu.

Umak od gljiva i indijskih oraščića

- 1 šalica indijskih oraščića, pet sati ih namačite u vodi

- 1 žlica maslinovog ulja

- 600 grama šampinjona, narezanih

- 1 češanj češnjaka, zgnječen

- 1 žličica morske soli

- 1/4 žličice crnog papra

U tavi zagrijte ulje i dodajte šampinjone . Pirjajte 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje. Za to vrijeme ocijedite i isperite indijske oraščiće koje ste namakali pet sati u vodi. U blender ubacite oraščiće i malo vode. Miksajte indijske oraščiće sve dok ne dobijete gustu glatku smjesu.

U tavu s gljivama dodajte smjesu od indijskih oraščića te začine. Kuhajte još nekoliko minuta uz stalno miješanje te poslužite uz tjesteninu ili palentu.

Talijanski umak sa šampinjonima

- 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

- 1 luk, sitno sjeckani

- 4 češnja češnjaka

- 6 srednjih rajčica, narezane na kockice

- 200 ml crnog vina

- 1 žlica soli

- žlice crvene paprike

- Crni papar

- 500 grama šampinjona

- Svježi isjeckani bosiljak

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.U lonac dodajte isjeckane rajčice i, uz povremeno miješanje, pustite ih da kuhaju deset do petnaest minuta. Dodajte začine i vino te kuhajte pet minuta. Zatim štapnim mikserom pasirajte smjesu. Nemojte pasirati do kraja, ostavite dio rajčica u komadima.

Dodajte svježe narezane gljive i svježi bosiljak i te kuhajte nepokriveno 20-25 minuta. Umak će zgusnuti u ovoj fazi.

Umak poslužite uz tjesteninu po vašem izboru.

Sviđaju vam se naši recepti? Odlično, jer je upravo počela akcija u Konzum trgovinama u sklopu koje možete kupiti svježe šampinjone po povoljnim cijenama.

konzum banner