Zapostavljeno tradicionalno istarsko jelo iz davnina: pljukanci , makaruni ili žbirići jednostavni su za napraviti. Sve što trebate su brašno, sol i voda, od čega ćete napraviti tijesto koje se oblikuje ručno između dva dlana, te se stavi kuhati u proključalu slanu vodu.
Tehnika izrade pljukanaca stvar je prakse i upornosti, stoga će vam svaka istarska domaćica reći kako treba napraviti nekoliko pljukanaca da bi se izvještio savršen oblik (u sredini deblje, na krajevima suženo), ali i da je potrebno barem sat vremena sušiti ih na pobrašnjenom stolnjaku.
Danas su pljukanci prava delicija, a nalazimo ih u raznim varijantama jela: s domaćim kobasicama, pancetom, tikvicama, rukolom, šparogama, vrganjima, tartufima, u gulašu ili pak samo s maslinovim uljem i ovčjim sirom...
Tihana i Nikola će večeras u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' pripremati pljukance u umaku s lignjama. Hoće li biti pravilnog oblika i skuhani kako Bog zapoveda", doznat ćemo u novom nastavku showa – večeras u 21 sat na RTL-u!