Put srdele od sirotinjske hrane do vrhunske namirnice je trajao dugo, ali njihovo mjesto u suvremenom kulinarstvu danas je nedodirljivo.
Srdelu može pripremiti na bezbroj načina, a mi smo odlučili s vama podijeliti naša tri omiljena talijanska recepta:
Pržene srdele s peršinom i umakom od kapara
Sastojci (za 4 osobe):
Umak:
- 1 žumanjak
- 2 žličice kapara
- 2 žlice soka od limuna
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar
- 1/3 šalice nasjeckanog peršina
Srdele:
- 12 komada očišćenih svježih srdela
- 1/2 šalice brašna
- 2 jaja
- 1 šalica krušnih mrvica
- 1/2 šalice ulja za prženje
Za umak, stavite žumanjak, kapare i limunov sok u malu posudu. Štapnim mikserom propasirajte smjesu. Polako dodajte maslinovo ulje i nastavite pasirati dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Začinite sa soli i paprom i dodajte peršin. Nastavite pasirati dok peršin ne bude kompletno nevidljiv. Ako je umak previše gust, dodajte malo limunovog soka ili vode, a zatim spremite u hladnjak.
Srdele očistite, operite i posušite. Na jedan tanjur stavite brašno, na drugi izmiješana jaja, a na treći krušne mrvice. Jednu po jednu srdelu uvaljajte u brašno, pa u jaja i na kraju u krušne mrvice.
Zagrijte ulje u tavi i pržite srdele otprilike tri minute sa svake strane. Izvadite ih iz tave i stavite na papirnati ubrus da se višak ulja ukloni.
Srdele poslužite s umakom od kapara.
Sicilijanske punjene srdele
Sastojci (za 4 osobe):
- 85 g krušnih mrvica
- 50 g crnih maslina, grubo sjeckane
- Velika šaka peršina
- Metvice, sitno sjeckana
- 1 limun, naribana kora i sok
- 4 inćuna, fileti
- 1 češanj češnjaka, zdrobljen
- 25 g pinjola
- 25 g grožđica
- 1 veliki komorač, narezan, bez listova
- 3 žlice maslinovog ulja
- 8 srdela, očišćene s repovima
- lovorov list
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte krušne mrvice, masline, peršin, metvica, limun koricu, inćune i češnjak te štapnim mikserom propasirajte. U dobivenu smjesu dodajte pinjole, grožđice i papar. Rasporedite kriške koromača u lim za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja.
Srdele stavite na radnu površinu, koža mora biti okrenuta prema dolje, i punite ih dobivenom smjesom. Poprskajte i par kapi maslinovog ulja preko srdela i punjenja. Zarolajte srdelu tako da ostavite repove da vire prema gore. Koristite čačkalicu za učvršćivanje. Smotane srdele slažite na komorač u limu za pečenje, a ostatak smjese i lovorov list stavite u praznine između smotuljaka. Posolite, popaprite i zalijte s malo maslinovog ulja. Pecite 20 minuta u pećnici, sve dok riba i mrvice ne budu zlatne boje.
Napuljske srdele
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg svježe srdele
- 1 šalica brašna
- 3/4 šalice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sjeckanog
- 1 šalica bijelog octa
- 1 čaša bijelog vina
- 1/2 šalice svježe metvice
Očistite srdele , isperite ih i osušite. Uvaljajte ih u brašno. Zagrijte ulje u tavi i pržite srdele dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Izvadite ih iz tave i ostavite na toplom. U drugoj tavi zagrijte malo ulja, dodajte sjeckani češnjak. Nakon pola minute dodajte ocat i vino. Povremeno promiješajte te kada se tekućina reducira za pola, prelijte umak preko srdela, i pospite sa svježom metvicom. Ostavite da odstoji oko 1 sat prije posluživanja kako bi se riba mogla marinirati.
Sviđaju vam se naši recepti? Odlično, jer je upravo počela akcija u Konzum trgovinama u sklopu koje možete kupiti svježe srdele , ali i ostalu ribu po sniženim cijenama.