Kao i druga jela, i tijesta imaju više oblika i načina pripreme – mi vam donosimo one najosnovnije:
VUČENO TIJESTO : sastoji se od masnoće, jaja, brašna i vode, mora se ručno mijesiti, a zatim se valja u tanak sloj. Koristi se za izradu pita, štrudli i sličnih slastica, a nakon pečenja, po vađenju iz pećnice, ga je dobro poškropiti s vodom kako se ne bi mrvilo.
PRHKO TIJESTO : osnovni elementi su mu također brašno, masnoća, voda i jaje, te sol i prašak za pecivo. Ukoliko se radi tijesto za slatka jela, važan je omjer namjernica 3:2:1 brašno-masnoća-šećer. Koristi se također za štrudle, i za druge slatke deserte.
DIZANO TIJESTO : osim gore navedenihosnovnih namirnica, ovdje se dodaje kvasac, a oduzima se masnoća. Procesom fermentacije kvasca tijesto se nadiže, a iznimno je važno da prostorija u kojoj se priprema bude topla. Koristi se za pizze, krafne, uštipke i slična jela.
LISNATO TIJESTO : ovu vrstu tijesta ćete napraviti uz pomoć brašna, vode i masnoće, ali nećete dodati šećer. Nakon što se zamijesi, smjesa se mora više puta tanko izvaljati i preklapati, kako bi prilikom pečenja, najčešće deserata poput kremšnita, tijesto bilo prhko i listalo se.
BISKVITI : nešto drugačija vrsta tijesta od svih gore navedenih – jedina se ne mijesi. Iako su sastojci slićni, ova vrsta je malo 'zahvalnija' – u nju se mogu dodavati razni sastojci poput kakaa, čokolade, vanilije, grožđica, orašastih plodova, aroma i slično. Služi za izradu torti i raznih kremastih kolača.
To su sve svježe vrste tijesta koje se konzumiraju odmah, ili neposredno nakon termičke obrade, a potrajati mogu do nekoliko dana. Druga vrsta tijesta se mijesi za tjesteninu . Ono se također sastoji od brašna, jaja, i soli, ali ovisno o obliku i primijeni, može se obogatiti sipinim crnilom, zelenim povrćem poput špinata i slično. Može biti od svijetlog ili integralnog brašna, te se može pripremati svježe ili osušeno.
Najčešće koristimo penne rigate, farfalle (mašnice), fussile, pužiće i makarone. No, postoji bezbroj drugih oblika, na kojima možemo zahvaliti našim susjedima, gurmanima Talijanima. Ukoliko želite naučiti više o vrstama, nazivima i primjeni tjestenine, pročitajte ovaj blog.
Ovaj tjedan u 321 kuhinji obilježit će upravo ovaj fini i obožavani obrok, stoga budite s nama već od ponedjeljka!