Ostalo

Izmislili su je Bugari, ime joj dali Turci, a obožavaju je svi!

Pa čak i chef Mate Janković, član žirija 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', koji je sarmi posvetio i objavu na društvenoj mreži.

Press
09.10.2017 15:13

Ono što je mala crna haljina u garderobi svake žene, to je sarma u kuhinji. Klasično jelo od smjese miješanog mesa i riže, umotane u list kiselog kupusa, a koje gotovo svi obožavaju i koje tradicionalno vežemo za hladnije dane.

Smatra se da sarma potječe iz Bugarske, samo što je u njihovoj verziji umjesto kiselog kupusa - svježi bijeli kupus. Ime je dobila po turskoj riječi sarmak , što znači zarolati, a danas je kao jelo rasprostranjena po cijelom Balkanu, ali i jugozapadnoj Aziji.

Chef Mate Janković u samom je showu rekao kako obožava punjenu papriku i nikada je neće odbiti jesti, pa makar bila i hladna kao led. S istom količinom ljubavi priča i o sarmi, kojoj je posvetio i jednu objavu na Instagramu, uz priznanje da tanjur mljevenog mesa zamotanog u list kiselog zelja i pire krumpir, zapravo, nije njegovih ruku djelo, no itekako je ukusno.

Hoće li Mate isto tako pričati o tanjurima natjecatelja u novom, letećem" tjednu, doznat ćemo već večeras u 19:50 na RTL-u u novoj epizodi kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.