Iznutricama se smatra meso unutrašnjih organa životinja, odnosno jetrica, bubrezi, pluća, srce, mliječne žlijezde, testisi, slezena, mozak, želudac, timus, jezik i rep svinje, goveda ili kokoši. Te su namirnice prema svojoj nutritivnoj vrijednosti i sastavu dostojne svakodnevnog jelovnika, a i prihvatljive su cijene.
Morana i Domagoj danas će pripremati pileća srca te su Tomislava Špičeka upitali za savjet oko njihove pripreme.
"To nisu srca, to su srčeka pileća i za njih je potrebna samo kratka priprema. Dovoljno ih je minutu marinirati s čim hoćeš, kratko ispeći na tavi i to je to", kazao je Špiček.
Pileća srčeka, kako kaže Špiček, nije potrebno kuhati prije pečenja jer ona imaju svoju tvrdoću i to tako treba biti.
Osim srca, popularne su i ostale iznutrice poput želuca od kojegje najbolje napraviti tripice ili fileke, dok je jetricama nutritivna vrijednost veća i od mišićnog mesapa ih je najbolje jesti u komadu. Gurmanima su najbolje teleće i svinjske jetrice, ali i gusje od koje se priprema pašteta.
Bubrege se preporučuje držati uronjene u mlijeko noć prije pripreme (da bi se dobio delikatniji okus), a mozak prije pripreme treba očistiti od žilica. U našim se mesnicama najviše nudi juneći i goveđi mozak, a najboljeg su okusa janjeći i teleći.
Općenito može se reći da se ova vrsta mesa, točnije, iznutrice imaju visoki udio vitamina B-skupine , posebno vitamina B12, a bogatesumineralima željezom i cinkom te su dobarizvor proteina.
Kako će Morani i Domagoju ispasti pileća srčeka, pogledajte večeras u 19:50 na RTL-u!