Play ponuda
Play ponuda
Iznutrice kao gastro užitak

Večeras su na meniju pileća srčeka!

U kulinarskom showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pripremat će se životinjske iznutrice koje mnogi zanemaruju, a one zapravo mogu biti vrhunska delicija i pravi specijalitet!

Image
Press/ 2.11.2017. u 19:00
Play ponuda

Iznutricama se smatra meso unutrašnjih organa životinja, odnosno jetrica, bubrezi, pluća, srce, mliječne žlijezde, testisi, slezena, mozak, želudac, timus, jezik i rep svinje, goveda ili kokoši. Te su namirnice prema svojoj nutritivnoj vrijednosti i sastavu dostojne svakodnevnog jelovnika, a i prihvatljive su cijene.

Morana i Domagoj danas će pripremati pileća srca te su Tomislava Špičeka upitali za savjet oko njihove pripreme. 

"To nisu srca, to su srčeka pileća i za njih je potrebna samo kratka priprema. Dovoljno ih je minutu marinirati s čim hoćeš, kratko ispeći na tavi i to je to", kazao je Špiček.

Pileća srčeka, kako kaže Špiček, nije potrebno kuhati prije pečenja jer ona imaju svoju tvrdoću i to tako treba biti.

Osim srca, popularne su i ostale iznutrice poput želuca od kojeg je najbolje napraviti tripice ili fileke, dok je jetricama nutritivna vrijednost veća i od mišićnog mesa pa ih je najbolje jesti u komadu. Gurmanima su najbolje teleće i svinjske jetrice, ali i gusje od koje se priprema pašteta.

Bubrege se preporučuje držati uronjene u mlijeko noć prije pripreme (da bi se dobio delikatniji okus), a mozak prije pripreme treba očistiti od žilica. U našim se mesnicama najviše nudi juneći i goveđi mozak, a najboljeg su okusa janjeći i teleći.

Općenito može se reći da se ova vrsta mesa, točnije, iznutrice imaju visoki udio vitamina B-skupine, posebno vitamina B12, a bogate su mineralima željezom i cinkom te su dobar izvor proteina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Kako će Morani i Domagoju ispasti pileća srčeka, pogledajte večeras u 19:50 na RTL-u!

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ukusni i jednostavni

Patlidžan recepti uz koje ćete zavoljeti ovo povrće

Play ponuda

Više s weba