Ostalo

J kao Jambalaya

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas vam donosimo pojmove pod slovom J.

Press
12.03.2016 20:00

JAMBALAYA – kreolsko jelo. Slično je španjolskom tradicionalnom obroku paelli, a sastoji se od riže, luka, celera, šunke, kobasice, piletine, rakova, zelene paprike i tobasca.

JETRENJAČA – kobasica načinjena od kombinacije goveđih mesnih obrezaka, svinjske jetre i brojnog začinskog aromatičnog bilja.

JOTA – jelo koje se tipično sprema u zimskim mjesecima, a sastoji se od kiselog kupusa, sušenog mesa, graha i krumpira.

JULIENNE – način rezana hrane, najčešće voća i povrća. Reže se na tanke trake, a zatim se blanšira, kuha ili poslužuje pripremljeno na salatu.

JAKOVSKA (JAKOVOVA) KAPICA – školjka koja je popularna na našim prostorima, priprema se na buzaru, pirjanjem na vinu ili zapečena u svojoj ljušturi

JALAPEÑO (halapenjo) – izrazito ljuta meksička papričica žarko zelene boje.