Play ponuda
Play ponuda
Poput škrinje s blagom

Jabuka – eliksir života

Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi, a Kelti su jabuku smatrali posebnim voćem. Prema predaji, onaj tko bi pojeo jabuku iz čarobnog vrta ne bi nikada bio bolestan niti star. I Rimljanima je jabuka bila omiljeno voće.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Press/ 8.3.2016. u 15:23
Play ponuda

Prilikom kopiranja Špičekovog recepta za prepelice s ječmom i porilukom, bračni par Željko i Snježana u svoj su umak dodali jabuku kako bi mu obogatili okus i dodali notu slatkoće. Taj potez često koriste mnogi kuhari kako bi jelo bilo ukusnije, sočnije i lakše probavljivije.

Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.

Ovo naizgled preobično voće je jedinstven spoj više od 300 tvari koje djeluju sinergijski. Među raznim vitaminima koje jabuka sadrži najviše se ističe C te vitamini A i B, a tu je i niz minerala: kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, bakar... Najveće su 'zvijezde' među jabučnim sastojcima fenoli i flavonoidi - snažni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Od davnina se jabuka koristi kao 'protuotrov' za probavne smetnje zahvaljujući visokom udjelu pektina - topljivog vlakna koje u crijevima neutralizira štetne tvari i štiti sluznicu, a pomaže i smanjenju kolesterola u organizmu.

Superhranjiva, i k tome niskokalorična i osvježavajuća, jabuka je idealan međuobrok i dodatak salatama, od onih slatkih (npr. s orasima, grožđicama i medom) do pikantnih sa sirevima, mesom i povrćem. U kulinarstvu se koristi na najraznovrsnije načine, od tradicionalne prerade u pekmez, kompot, sok i jabučni ocat, do 'trikova' za finije jelo.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
slične namjene

Aluminijska folija vs. Papir za pečenje: Kako ih pravilno koristiti

Play ponuda

Više s weba