Prilikom kopiranja Špičekovog recepta za prepelice s ječmom i porilukom, bračni par Željko i Snježana u svoj su umak dodali jabuku kako bi mu obogatili okus i dodali notu slatkoće. Taj potez često koriste mnogi kuhari kako bi jelo bilo ukusnije, sočnije i lakše probavljivije.
Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.
Ovo naizgled preobično voće je jedinstven spoj više od 300 tvari koje djeluju sinergijski. Među raznim vitaminima koje jabuka sadrži najviše se ističe C te vitamini A i B, a tu je i niz minerala: kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, bakar... Najveće su 'zvijezde' među jabučnim sastojcima fenoli i flavonoidi - snažni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Od davnina se jabuka koristi kao 'protuotrov' za probavne smetnje zahvaljujući visokom udjelu pektina - topljivog vlakna koje u crijevima neutralizira štetne tvari i štiti sluznicu, a pomaže i smanjenju kolesterola u organizmu.
Superhranjiva, i k tome niskokalorična i osvježavajuća, jabuka je idealan međuobrok i dodatak salatama, od onih slatkih (npr. s orasima, grožđicama i medom) do pikantnih sa sirevima, mesom i povrćem. U kulinarstvu se koristi na najraznovrsnije načine, od tradicionalne prerade u pekmez, kompot, sok i jabučni ocat, do 'trikova' za finije jelo.