Ostalo

Jabuka Idared: aromatična jabuka za svačije nepce

Jabuku Idared možete konzumirati svježu, u voćnim salatama ili je pak možete koristiti za kuhanje ili pečenje.

RTL
29.02.2016 10:29

Jabuka Idared je američka sorta nastala u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Nastala je križanjem sorte Jonathan te sorte Wagener. Ideja je bila stvoriti jabuku koja je dobra za preradu, koja će se moći dugo čuvati te će biti jednostavna za uzgoj.

Jabuku Idared krasi krupni plod i odličanokus. Meso jabuke je sočne teksture te slatko-kiselkastog okusa. Većina će je prepoznati po crvenoj boji kore.

Krilatica Jabuka na dan tjera doktora van", ne koristi se bez veze. Redovito konzumiranje jabuka štiti srce, čuva zube, pomaže u kontroli kilograma i smanjuje rizik od raka dojke, jednjaka, prostate i jajnika.

Jabuke su poznate kao namirnice s malo kalorija, a pa tako jedna prosječna jabuka sorte Idared od 154 grama sadrži samo 80 kalorija. Oko 80 posto ploda se sastoji od vode, dok ostatak čine ugljikohidrati i vlakna. Idared je bogata vitaminima, od kojih najviše ima vitamina A i C. Također je i nezaobilazan izvor minerala i to najviše kalcija, kalija, magnezija i željeza.

Idared možete konzumirati svježu, u voćnim salatama ili je pak možete koristiti za kuhanje ili pečenje.

Sorta Idared je među najpopularnijim u svijetu, a prema procjenama proizvodnja jabuka u Hrvatskoj godišnje iznosi oko 40 000 tona. Kod nas je upravo Idared najzastupljenija sorta! Potrošnja jabuke u Hrvatskoj iznosi otprilike 15 kilograma po stanovniku godišnje te ih najviše jedemo u jesenskim i proljetnim mjesecima. Kako je proljeće pred vratima, svratite u najbližu Konzum trgovinu i opskrbite se aromatičnim Idared jabukama .