Ostalo

Jakobova kapica - jako je cijenjena i ukusna!

Jakobova kapica je školjka koja je prepoznatljiva u cijelom svijetu zbog svog karakterističnog izgleda.

Press
28.11.2017 21:00

Dobila je ime po Sv. Jakovu , a stoljećima se nosila kao njegov simbol te je služila španjolskim i francuskim kršćanskim hodočasnicima kada bi slavili tog sveca. Jakobova kapica naraste u dužinu do 15 centimetara, a ljuske joj nisu simetrične. Donja je zaobljena i ona je skroz u pijesku, a gornja, ravnija strana je u ravnini s pijeskom. Živi na muljevitom dnu Sredozemnog mora, a ima ih i u Jadranu.

Jakobova kapica dolazi iz reda češljače, koje su poznate po tome što nisu vezane za morsko dno poput ostalih vrsta školjaka, već imaju razvijen jaki mišić koji im omogućuje da se brzim otvaranjem i zatvaranjem kreću morskom površinom, kao da plivaju. Ova je školjka izrazito cijenjena i skuplja je od drugih. Za jednu školjku potrebno je izdvojiti između 15 i 30 kuna, a u inozemstvu i preko 70 kuna.

Kao i sve školjke, veliki su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, koji dovode do moždanog ili srčanog udara. Izvor su vitamina B i magnezija koji je dobar za mišiće i rad živaca, te kalija, koji pomaže regulirati kontrakcije mišića i održavati ravnotežu tekućina. Još jedna prednost ove namirnice je što sadrži malo kalorija te je idealna ako ste na dijeti.

Jakobove kapice možete pripremati tako da ostavite meso na školjci, u njenom prirodnom obliku ili da ga odvojite. Ukoliko ih želite odvojiti, preporučamo da posoljeno i zapapreno meso školjki pečete na putru dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite ih uz ostatak otopljenog putra s kaparima i limunovim sokom.

U slast!