Ostalo

Jecam kalorije: Nutritivna vrijednost ove zdrave žitarice

Koliko iznose jecam kalorije i zašto ga je zdravo konzumirati

RTL.hr
25.08.2021 06:00

Svi znamo što jeječam, ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti. Uz to, jecam kalorije većinom proizlaze iz ugljikohidrata, manje iz masti, a iznose samo 354 kalorije na 100 grama ječma.

Ječam

(FOTO: Pexels)

Također, ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskihsportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.

Ječamsadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotenskukiselinukoja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.

U nastavku saznajte koliko zapravo iznose jecam kalorije , kao i cijela nutritivna vrijednost ove namirnice na 100 grama.


Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 1500 kJ / 354 kcal
Masti 1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline 0,3 g
Ugljikohidrati 70,5 g
od kojih šećeri 0,1 g
Vlakna 9,1 g
Bjelančevine 10 g
Soli 0 g
Natrij 12 mg
Kalij 452 mg
Željezo 3,6 mg
Magnezij 133 mg
Kalcij 33 mg

Sada kada znatekoliko su jecam kalorije minimalne, možda ga odlučite češće konzumirati. Može se kombinirati uz mnoge namirnice, a mi vam u nastavku donosimo recept za zdrave popečke od ječma.


Popečci od ječma

Za pripremu vam je potrebno:

- 100 g ječma

- 2 krumpira

- 1 mrkva

- 2 glavice luka

- 4 žlice brašna

- 2 jaja

- sol, papar

Skuhaniječamocijedite i prebacite u zdjelu. Sada ogulite mrkvu i krumpire pa ih naribajte u posudu s ječmom, a onda ubacite i nasjeckani luk. Jaja umutite u drugoj posudici pa ih ubacite u povrće zajedno s brašnom, soli i paprom. Sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu masu.

Sada od smjese počnite formirati polpete pa ih slažite u pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva od 15 do 20minuta.