Ostalo

Ječam recept: Kako pripremiti popečke od ječma?

Ovaj ječam recept iznimno je jednostavan za pripremu, a itekako zdrav

RTL.hr
25.08.2021 06:00

Svi znamo što jeječam, ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti.Osim razloga zašto je ječam dobar za vaše zdravlje, saznajte kako glasi ječam recept za popečke.

Ječam

(FOTO: Pexels)

Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskihsportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.

Ječamsadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotenskukiselinukoja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.


Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 1500 kJ / 354 kcal
Masti 1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline 0,3 g
Ugljikohidrati 70,5 g
od kojih šećeri 0,1 g
Vlakna 9,1 g
Bjelančevine 10 g
Soli 0 g
Natrij 12 mg
Kalij 452 mg
Željezo 3,6 mg
Magnezij 133 mg
Kalcij 33 mg

U nastavku saznajte kako pripremiti ječam recept za popečke.


Popečci od ječma

Za pripremu vam je potrebno:

- 100 g ječma

- 2 krumpira

- 1 mrkva

- 2 glavice luka

- 4 žlice brašna

- 2 jaja

- sol, papar

Priprema ječma veoma je jednostavna. Naime, na jednu šalicu ječma u posudu dodajte dvije šalice hladne vode. Kuhajte ga na laganoj vatri od 30 do 45minuta(do kada ne omekša), a ako si želite skratiti vrijeme kuhanja za 15minuta, stavite ga močiti u vodu preko noći prije pripreme.

Skuhaniječamocijedite i prebacite u zdjelu. Sada ogulite mrkvu i krumpire pa ih naribajte u posudu s ječmom, a onda ubacite i nasjeckani luk. Jaja umutite u drugoj posudici pa ih ubacite u povrće zajedno s brašnom, soli i paprom. Sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu masu.

Sada od smjese počnite formirati polpete pa ih slažite u pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva od 15 do 20minuta.

Ovaj ječam recept iznimno je jednostavan za pripremu, a itekako zdrav.