Svi znamo što je ječam, ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti. Osim razloga zašto je ječam dobar za vaše zdravlje, saznajte kako se priprema ječam varivo.
(FOTO: Pexels)
Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskih sportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.
Ova žitarica sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotensku kiselinu koja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent
Količina
Energetska vrijednost
1500 kJ / 354 kcal
Masti
1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline
0,3 g
Ugljikohidrati
70,5 g
od kojih šećeri
0,1 g
Vlakna
9,1
g
Bjelančevine
10 g
Soli
0 g
Natrij
12 mg
Kalij
452 mg
Željezo
3,6
mg
Magnezij
133 mg
Kalcij
33 mg
U nastavku saznajte kako pripremiti ječam varivo.
Upravo se čita
Upravo se čita
Ječam varivo
(FOTO: Pexels)
Za pripremu vam je potrebno:
1 šalica ječma
2 poriluka
1 rajčica
2 mrkve
1 glavica luka
1 žličica kurkume
sol, papar
Ječam stavite močiti u vodu tijekom noći. Ogulite i nasjeckajte povrće. Najprije na maslinovom ulju lagano dinstajte luk, poriluk i mrkvu. Sada sve posolite i popaprite pa dodajte kurkumu. Nastavite dinstati dok se povrće ne omekša.
Ubacite i nasjeckani češnjak, još malo dinstajte pa ubacite rajčicu i ječam. Prekrijte mješavinu vodom i pustite da se sve kuha dok ječam nije skuhan, tridesetak minuta.
Dakle, ječam varivo veoma je jednostavno pripremiti, a vi ćete u samo par koraka dobiti iznimno ukusno i zdravo jelo.