Ostalo

Jede vam se nešto slatko? Isprobajte crumble s voćem!

Popularni crumble u kombinaciji sa svježim voćem čini savršenu kombinaciju za lagani desert. Ako ga još niste probali, ovaj vikend je idealan za to!

Press
14.10.2017 10:00

Crumble , kod nas poznat kao drobljenac, mrvičasti je posip koji se najčešće poslužuje uz sezonsko voće. Taj desert potječe iz Velike Britanije te u originalu može biti pripremljen i na slani način s povrćem, ali slatka verzija je ipak puno popularnija.

Ovaj brzi i ukusni desert vrlo je jednostavno pripremiti, zbog čega je također postao jako popularan u današnje vrijeme. U crumble može ići različito voće, a najčešće se upotrebljava bobičasto voće, jabuke te šljive. U svakom slučaju najbolje je koristiti svježe sezonsko voće koje vam se nudi.

Ako se odlučite za pripremu ovog drobljenca, savjetujemo da voće prije pečenja popirjate kako bi pustilo sok i zgusnulo se. Nakon toga slijedi priprema mrvičastog posipa koje se radi od brašna, maslaca, šećera i dodatnih začina po želji. Chef Mate Janković iz kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' kaže kako se mogu dodati i mrvljeni lješnjaci, bademi ili zobene pahuljice kako bi smjesa bila hrskavija.

Crumble je najbolje poslužiti topao te ga se često kombinira uz kuglicu sladoleda, kremu od vanilije ili šlag.

Zanimljivo je to što ovaj desert potječe još iz Drugog svjetskog rata, kada zbog nedostatka pojedinih sastojaka, nije bilo moguće pripremiti pitu i tako je nastala mrvljena pita ili crumble!