Ukoliko je napravljen od posebne vrste javora ( acer saccharum ), nakon ukuhavanja mu nije potrebno dodavati nikakve dodatne konzervanse ili šećere – dugotrajno će ostati jednake konzistencije i biti savršeni zaslađivač. Brojni ga koriste umjesto umjetnih sladila – mažu ga na kruh, stavljaju u kolače ili zaslađuju kavu njime.
Čak su ga i Indijanci koristili u svojoj prehrani, a dokazano je da u umjerenim količinama ima preventivne elemente kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, Alzhemierova bolest, pa čak i brojni karcinomi. Također, odličan je antioksidans, pa služio kao prirodno sredstvo za detoksikaciju tijela.
Kanađani imaju zanimljivu tradiciju - kada se snijeg lagano počinje topiti, poliju ga s malo javorova sirupa, uzmu štapić ili žlicu te kružnim pokretima naprave maleni sladoled od javorova sirupa. To je moguće uslijed kombinacije gustoće, šećera i leda.
Koristite li vi javorov sirup – podijelite svoje dojmove s nama!