Kolač mramorni kuglof jedan je od klasika austrijske kuhinje. Kroz godine se ustalio i kod nas pa su ga mnoge naše prabake, a onda i bake prenosile s koljena na koljeno. Mi vam u nastavku donosimo recept za ovu čokoladnu rapsodiju koju ćete pripremiti brzo i jednostavno.
Za pripremu vam je potrebno:
- 400 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanilinog šećera
- 80 g šećera u prahu
- 100 g šećera
- 4 jaja
- 200 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 3-4 žlice kakaa u prahu
- ribana korica limuna
- ruma po želji
(FOTO: RTL)
Za početak, izmutite maslac sa žumanjcima te u smjesu dodajte šećer u prahu i miješajte dok ne postane kremasta. Zatim u nju ubacite vanilin šećer i malo naribane korice limuna. Sada bjelanjke koje ste ostavili sa strane istucite u snijeg. Brašno pomiješajte s praškom za pecivu te polovicu smjese zajedno s mlijekom zamiješajte u žumanjke te naizmjenice dodajte brašno i snijeg.
Kalup u kojem ćete peći vaš mramorni kuglof premažite maslacem te u njega ulijte polovicu smjese. U ostatak dodajte kakao prah i malo ruma te izmiješajte. Iznad bijele smjese sada ubacite tamniju s kakaom te lagano promiješajte vrhom drvene kuhače kako biste dobili mramorni efekt.
Pecite od 50 do 55 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 170 stupnjeva. Nakon hlađenja, mramorni kuglof pospite šećerom uprahu i vaš je kolač gotov.