Ostalo

Jednostavan recept za mramorni kuglof koji ćete obožavati

Mramorni kuglof prava je slatka bomba, a rijetko mu tko može odoljeti

RTL.hr
07.03.2021 06:00

Kolač mramorni kuglof jedan je od klasika austrijske kuhinje. Kroz godine se ustalio i kod nas pa su ga mnoge naše prabake, a onda i bake prenosile s koljena na koljeno. Mi vam u nastavku donosimo recept za ovu čokoladnu rapsodiju koju ćete pripremiti brzo i jednostavno.

Za pripremu vam je potrebno:

- 400 g glatkog brašna

- 1 vrećica praška za pecivo

- 1 vrećica vanilinog šećera

- 80 g šećera u prahu

- 100 g šećera

- 4 jaja

- 200 g maslaca

- 250 ml mlijeka

- 3-4 žlice kakaa u prahu

- ribana korica limuna

- ruma po želji

Jovanovići kuglof

(FOTO: RTL)

Za početak, izmutite maslac sa žumanjcima te u smjesu dodajte šećer u prahu i miješajte dok ne postane kremasta. Zatim u nju ubacite vanilin šećer i malo naribane korice limuna. Sada bjelanjke koje ste ostavili sa strane istucite u snijeg. Brašno pomiješajte s praškom za pecivu te polovicu smjese zajedno s mlijekom zamiješajte u žumanjke te naizmjenice dodajte brašno i snijeg.

Kalup u kojem ćete peći vaš mramorni kuglof premažite maslacem te u njega ulijte polovicu smjese. U ostatak dodajte kakao prah i malo ruma te izmiješajte. Iznad bijele smjese sada ubacite tamniju s kakaom te lagano promiješajte vrhom drvene kuhače kako biste dobili mramorni efekt.

Pecite od 50 do 55 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 170 stupnjeva. Nakon hlađenja, mramorni kuglof pospite šećerom uprahu i vaš je kolač gotov.